• en
  • fr
  • ro

Drepturile pacientilor

Depistarea rapida vindeca CANCERUL. Ce este important de stiut pentru a beneficia de tratamentul potrivit daca ai cancer de san

Cancerul de san este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și este principala cauza de deces prin cancer la femeile europene. Se estimeaza ca una din noua femei din Europa va face cancer de san la un moment dat în viata. In tarile Uniunii Europene, in jur de 332.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer in 2008. In Romania, sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer in jur de 10.000 de femei, din nefericire foarte multe in stadiu avansat (III și IV).

mamografie

Mai putine cazuri in tarile UE, multe in Romania

Acest tip de cancer este depistat mai frecvent la femei in varsta, insa un caz din patru apare la femei sub 50 de ani. Mai puțin de 5% din toate tipurile de cancer de san sunt diagnosticate la femei sub 35 de ani. În tarile occidentale, din ce in ce mai putine femei au murit din cauza cancerului de san (mai ales in grupa femeilor tinere) datorita imbunatatirii tratamentului și a detectarii timpurii a bolii. Nu este insa cazul pentru romance. Pentru a ajuta la schimbarea acestei situatii, Asociatia Daruieste Viata va vine in ajutor cu cateva sfaturi oferite de expertii de la European Society for Medical Oncology.

Pentru a decide cel mai bun tratament, medicii trebuie sa ia in considerare mai multe aspecte atat in ceea ce priveste pacientul, cat si tipul de cancer.

Informatii relevante despre pacient:

– Istoricul medical personal

– Istoricul cancerelor la rude, mai ales cand este vorba despre cancer de san si ovarian

– Daca s-a instalat sau nu menopauza. In unele cazuri este nevoie de recoltarea unor mostre de sange pentru masurarea anumitor hormoni (estradiol si VSH)

– Rezultatul examinarii clinice facute de medic

– Rezultatele testelor de sange care masoara nivelul de celule albe din sange, rosii si plachete din sange, dar si ale testelor realizate pentru a exclude probleme la ficat, rinichi si oase.

Stadiul in care este cancerul este o informatie esentiala pentru a se decide tratamentul potrivit. Cu cat mai putin avansat este cancerul, cu atat este mai mare sansa de a supravietui.

Stadiul bolii se stabileste de doua ori: dupa examinarea clinica si radiologica si dupa ce se realizeaza operatia. Daca se face operatia, stadiul poate fi influentat si de examinarea realizata in laborator dupa inlaturarea tumorii si a nodulilor limfatici.

Potrivit profesorului Martine Piccard, expert in tratarea cancerului de san, femeile trebuie sa ia in considerare si urmatoarele aspecte:

– Cancerul de san nu se dezvolta intr-un interval de zile sau saptamani. Exista intotdeauna timp pentru a cere o a doua opinie medicala.

– O consultatie multidisciplinara inainte de inceperea tratamentului este foarte importanta si nu trebuie subestimata. Un raport medical scris ar trebui sa rezulte dupa o astfel de consultatie.

– Importanta examinarii tumorii din punct de vedere anatomo-patologic este adesea subestimata. Intreaga strategie de tratament ar trebui condusa dupa o examinare anatomo-patologica realizata intr-un laborator unde medicii au multa experienta. Solicitarea unei a doua opinii si implicit un nou examen histopatolgic este o idee buna daca testarea s-a facut intr-un laborator cu o experienta limitata in diagnosticarea cancerului de san.

– Accesul la studii clinice noi, daca sunt bine realizate, are mai multe beneficii decat riscuri, in orice faza a acestei boli. Pacientii ar trebui sa isi intrebe medicii care sunt studiile clinice relevante pentru ei.

– Sarcina dupa ce o femeia a fost tratata de cancer mamar este posibila, mai ales daca ovarele nu au fost afectate de folosirea chimioterapiei.

 

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, finantat de Fundatia Vodafone, in cadrul proiectului ”Voluntar de Profesie”. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
30.12.2014 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.