• en
  • fr
  • ro

Blog

Se poate dona din nou sange la Spitalul Universitar. Ce criterii trebuie sa indeplineasca donatorii

Spitalul Universitar de Urgență București a inaugurat Centrul de donare transfuzională dupa renovarea acestuia.

„Începând de astăzi,  15 ianuarie 2015, se poate dona sange și la Spitalul Universitar. Am inaugurat punctul de colectare a sangelui intr-un spatiu modern, dotat cu echipamente noi si la standarde europene. Este al doilea punct redeschis dupa cel de anul trecut de la Spitalul Fundeni. Pacientii internați pot avea acces in caz de necesitate, mult mai ușor la sange si derivate din sange, iar apartinatorii sau cei dornici sa doneze o pot face si aici, scurtand astfel traseul produselor din sange”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Banicioiu.

manager

Inainte de a fi acceptați, donatorii de sange au de raspuns la un set de întrebări: dacă sufera de boli cronice, dar și care le sunt obiceiurile sexuale. „Un tânăr activ sexual și dezordonat poate reprezenta un risc. Nici cei care au fost la stomatolog în ultimele șase luni nu sunt acceptați”, spun medicii.

Și greutatea celui care donează este importantă. „Dacă cineva are o greutate mică, va avea o cantitate mică de sânge. Spre exemplu, nu vom accepta o persoană de 1,90 și 56 de kg, și nicio persoană care suferă de talasemie minoră, chiar dacă are un nivel al hemoglobinei ridicat. Deci, vrem tineri sănătoși, armonioși, peste 50 de kg”, spun medicii hematologi.

Analizele gratuite care se fac odată cu donarea

Celor care vin să doneze sânge li se fac două tipuri de analize: unele care țin de calitatea sângelului (grupă, RH, hemoleucogramă) și altele din punga de sânge. „Nu putem accepta la donare persoane cu deficit de sânge, inclusiv pe cei care suferă de anemie, pentru că facem rău și riscăm să creăm dezechilibre”, explică medicul hematolog Doina Goșa.

După donare, se fac analize pentru markerii hepatici (pentru virusul B și C), HIV și THLV, un virus care este înrudit cu HIV, dar care nu dă întotdeauna boli. Acesta virus nu este foarte frecvent și nu se știe foarte clar ce poate determina. Statisticile arată că mai puțin de 5 la sută din cei care au acest virus se și îmbolnăvesc, primele simptome apărând și la zeci de ani după infecție. „Când descoperim THLV la donatori, îi sfătuim să facă un control anual”, adaugă hematologul. (Geta Roman)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
15.01.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.