• en
  • fr
  • ro

Blog

Cum iti faci asigurare de sanatate cu bani putini si cum verifici online daca esti asigurat

Daca v-ati imbolnavit brusc, ati intrat in somaj sau ati revenit in tara dupa multi ani petrecuti in strainatate si nu sunteti la zi cu asigurarea de sanatate in sistemul public, iata ce pasi trebuie sa urmati pentru a deveni asigurat.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sistemul platii asigurarilor a trecut de la casele judetene de asigurari de sanatate la administratiile financiare. Iata pasii de urmat pentru a deveni asigurat:

1. Mai intai, trebuie sa mergeti la Administratia Financiara de care apartineti cu domiciliul. Acolo o sa se faca un calcul exact al sumei de plata (se face o verificare pentru a se stabili daca exista datorii neachitate pentru o perioada care poate merge pana la cinci ani).

2. Cu actele primite de la Administratia Financiara, mergeti la casa de sanatate de care apartineti cu domiciliul, de unde veti primi adeverinta de asigurat care va fi ceruta la medic.
– Ulterior, nu mai este nevoie de adeverinta de asigurat. Exista un sistem online prin care se confirma calitatea de asigurat. Puteti verifica care este statutul dvs. accesand urmatorul link: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html
– Apoi se plateste lunar asigurarea, care este in jur de 40 de lei, la administratia financiara de care apartineti.

In afară de salariati şi categoriile speciale scutite, cum sunt copiii, studenţii, cei asistati social etc., orice cetaţean ar trebui, teoretic, sa contribuie la fondul public de asigurari de sanatate.
„Cei care nu au venituri şi vor sa devina asigurati trebuie sa plateasca 5,5% din salariul minim pe economie. In plus, trebuie sa facă dovada ca în ultimii cinci ani nu au avut venituri. Daca au făcut-o, trebuie sa achite la respectivele sume o cota de 5,5%. Dacă nu au avut venituri, plătesc contribuţia retroactiv la salariul minim pentru o perioada de sase luni”, explica Cristina Calinoiu, purtător de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Insa plata nu se face pana la verificarea calitatii de asigurat din ultimii cinci ani la administratia financiara.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
9.02.2015 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.