• ro

Blog

Cum am învățat-o pe Maria să-i dea viață lui Barbie

După trei săptămâni de la prima vizită la copiii de la Marie Curie, am revenit în spital cu nerăbdarea și entuziasmul de a-i învăța cum să facă un scurt filmuleț de animație, în cadrul unor ateliere precum cele organizate de mine la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în programul de educație cinematografică pentru copii – EducaTIFF.

Am intrat în secția de oncologie cu bucuria de-a o reîntâlni pe Maria. Din capătul coridorului, un pui de om mă privește lung, îi fac cu mâna, îmi răspunde. Mă apropii de ea și-o recunosc, e Maria, dar mult mai slăbită, mai palidă, mai fără vlagă. Îi spun că am venit s-o învăț să facă un filmuleț și imediat se luminează la față. O aștept să mănânce și începem atelierul, chiar lângă patul ei. Este entuziasmată de ideea atelierului, dar se uită la mine ca și cum nu știe de unde să mă ia. Îi reamintesc că am venit prima oară cu o zi înainte de aniversarea mea, când ne-am amuzat foarte tare cu personajul Uriașul George, din povestea citită. Ochii îi sclipesc, un zâmbet larg i se afișează pe chip:

– Aaaa, da, ești fata care nu mai lucrează la festivalul de film, ci construiește un spital, cu cinemaaaa!

Exact, asta sunt eu :), descrierea e perfectă. Râdem toate și setăm cadrul de lucru, ca prima oară, într-o atmosferă de maximă veselie.

La această vizită sunt însoțită de Mirela, cu care am făcut ateliere la EducaTIFF. Mirela este absolventă a Facultății de Film din Cluj, cu drag de animație și de lucrul cu copiii. În câteva secunde transformăm patul Mariei într-un platou de filmare. Mirela îi face o scurtă prezentare despre filmul de animație, cum a apărut, cine au fost pionierii, ce tehnici de animație există.

IMG_20170306_175632_805

Maria își alege personajele: păpușile Barbie și DracuLaura. Le redenumim: Diana și Laura, și facem o scurtă poveste, așa cum o vrea Maria pentru primul ei atelier de animație: reîntâlnirea dintre două prietene, după mai bine de 10 ani de când au plecat din orașul natal, spre destinații diferite.

IMG_20170305_111726_288

Cu tehnica de stop motion, păpușile prind viață. Când Maria înțelege mecanismul, salonul se umple de râsete și exclamații.

– Nu am mai văzut niciodată așa ceva!!! Izbucnește Maria cu o uimire și-o bucurie de nestăpânit.

IMG_20170305_112110_018

Continuăm cu un nou exercițiu de animație, folosindu-ne de o perucă de clovn, ce-o primise recent de la alți voluntari. Expresivitatea Mariei pe scenele de joc ne topește, este pur și simplu adorabilă.

IMG_20170306_182312_069

Colegă cu ea de salon este o adolescentă de 17 ani, care nu se simte prea bine și nu poate intra în joc cu noi. Îi este greu să se miște, dar ne urmărește cu privirea în toate exercițiile noastre. Bucuria Mariei este molipsitoare, parcă se impregnează până și în pereți. Clar nu mai suntem într-un salon de la oncologie, am putea crede lejer că suntem la festival, într-un colț din muzeul de artă. Când întorc privirea, colega ei ne privește cu ochii râzând. A intrat cu noi în joc.

Cele 2 ore de vizită trec ca un gând. Ne luăm rămas bun, cu promisiunea că revenim pentru un nou atelier. Maria are temă pentru data viitoare: cât mai multe idei de povești!

La plecare vorbesc puțin cu mama ei și bucuria mea pe ziua respectivă crește și mai mult: Maria reacționează bine la tratament! A avut 3 săptămâni grele, dar e pe drumul cel bun.

Bravo copil energic, vesel și puternic, ține-o tot așa, cu forță înainteee!

IMG_20170312_122425_767

–––

Autor: Ramona Sarbu

Atelier de animatie realizat de Mirela Tirlea si Ramona Sarbu
Multumiri medicilor si asistentelor de la sectia de oncopediatrie a Spitalului ,,Marie Curie”, pentru sprijin. Multumiri parintilor. Si copiilor, pentru ca ne primesc alaturi de ei. Asociatia Daruieste Viata va construi prima clinica de oncologie si radioterapie pediatrica din Romania, cu acces rapid la toate specialitatile conexe, in cadrul spitalului de copii Marie Curie. In Romania, in ultimii patruzeci de ani, nu s-a mai construit un spital de copii.

Vrem ca luptele marete ce se dau in oamenii atat de mici sa nu fie ingreunate de drumuri si piedici inutile, ci usurate prin dotari care inspira optimism si speranta. Actul terapeutic se va desfasura in intregime aici, anuland traseele anevoioase care sunt fapt comun acum.
Ne poti sprijini cu un simplu SMS cu mesajul SPITAL la 8844 – inseamna 2 euro/luna pentru construirea acestei clinici.

Daca vrei sa faci chiar mai mult de atat, poti folosi Bursa de Fericire, platforma de strangere de fonduri a asociatiei Daruieste Viata, prin intermediul careia, companiile si persoanele fizice se pot implica in acest proiect, sau in altele, dedicate copiilor bolnavi de cancer.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
12.03.2017 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.