• en
 • fr
 • ro

Blog

Cum a ajuns Petre Ciobanu de la „Tumoarea nu se poate opera” la salvare

Geta Roman Neacsu

Increderea intr-un medic chirurg tanar, tocmai intors in Romania de la specializarea efectuata in Anvers, Belgia, un oncolog profesionist si o sotie luptatoare sunt motivele pentru care Petre Ciobanu, un bucurestean in varsta de 48 de ani, diagnosticat cu cancer de colon si multiple metastaze hepatice  in 2013, este in viata dupa trei interventii chirurgicale complexe. Toate au fost facute in departamentul de Chirurgie Oncologică al Spitalului Sf Ioan din Bucuresti, condus de profesorul Niculae Iordache.

Petre Ciobanu, alaturi de sotia sa

Petre Ciobanu, alaturi de sotia sa

Du-te vino intre spitale cu taxiul si salvarea

Colonoscopia a aratat rapid care era problema: o tumoare mare, imediat dupa anus. Ulterior, tomografia abdominala a aratat cat de grava este situatia, diagnosticand si multiple metastaze hepatice. Avea nevoie de un chirurg iar cel pe care l-au intalnit la spital i-a pus pe ganduri pentru ca era prea tanar. „Am crezut initial ca este mai putin experimentat, asa ca am inceput sa intreb, sa bat spitalele, sa vad ce se poate face pentru sotul meu. Medici renumiti nu au vrut sa se bage, pentru ca operatia era foarte grea iar riscurile destul de mari. Toti imi spuneau «Nu garantam»”, isi mai aminteste sotia.

Dupa trei cure de citostatice facute pentru a reduce tumoarea, chirurgul Octav Ginghina si-a asumat sa il opereze, iar familia Ciobanu a decis sa mearga pe mana lui. „Tratamentul a mers foarte bine, probabil si pentru ca e tanar. A urmat operatia cu radioablatie la ficat, taierea acelei tumori de la ficat si o alta interventie pentru anus contra naturii. Cea mai complicata interventie a durat zece ore”, mai povesteste dl Petre.

Prima intervenție chirurgicala a constat in rezectia jumatatii stangi a ficatului impreuna cu radioablatia unei metastaze din ficatul drept, precum si extirparea tumorii rectale. Ulterior, dupa un an, a mai fost rezecata o metastaza aparută in timpul tratamentului chimioterapic si desigur am reintegrat colonul in tranzit, deoarece la prima interventie facusem un anus iliac (anus contra naturii). „A fost o incercare, mai ales prima interventie. Abia venisem din Belgia, echipa de chirurgie hepatică era chiar la inceput, dar am avut susținerea totala a colegilor, in operatii fiindu-mi mereu alaturi doctorul Razvan Iosifescu iar la capul pacientului veghea medicul anestezist Camelia Calin”, povesteste dr. Octav Ginghina.

Dr. Octav Ginghina

Dr. Octav Ginghina

Astazi granitele chirurgiei in cancerul colorectal cu metastaze hepatice au fost mult extinse putand aborda cazuri mult mai complexe, care in trecut erau pur și simplu declarate inoperabile. Totuși chirurgia e doar o etapa în cadrul unui tratament complex multi-disciplinar la care participa oncologul si radioterapeurul, mai spune medicul chirurg.

Dupa cele trei interventii complexe, inca urmeaza tratamentul cu citostatice, insa domnul Petre si-a revenit foarte bine si a inceput sa ia in greutate. Cat despre dorinta de a se trata in afara tarii spune ca nu a avut-o niciodata: „Cat il am pe domnul doctor Ginghina, nu merg nicaieri”.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
25.08.2015 4 comentarii
 • CICIO 3.09.2015 at 12:00 / Răspunde

  UN OM DEOSEBIT SI UN PRIETEN DE NADEJDE..

 • gigi kent 3.09.2015 at 14:03 / Răspunde

  Moamaaa ce tareee e pustiulica!

 • valentin 23.01.2016 at 05:57 / Răspunde

  Doctorul Octav Ginghina este dovada faptului ca in Romania exista Medici buni, care sunt daruiti, Octav este unul dintre ei!
  Dragii mei e timpul sa ne apreciem valorile si sa le asezam acolo unde le este bemeritatul loc!

 • Valentina 5.07.2016 at 11:57 / Răspunde

  Felicitari dlui. Dr. si multe succese! Am avut nevoie de un dr. ca dlui. acum multi ani, pentru mamaia mea. Din pacate nu l-am gasit si probabil nici nu erau cunostintele de acum.

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.