• ro

Blog

Copila care dă putere și capra ei născută într-o zi de marți

Stimată doamnă,  

Azi, fiica dvs., eleva Mădălina Nicoleta Ivan, a adus-o la școală pe capra Miruna, provocând o debandadă generală. În loc să intre la prima oră, colegii ei au stat în curte, să o admire pe ”invitată”. Și să se joace cu ea. Din senin, Miruna a început să fugă după copii. De teamă că vor fi luați în coarne de către abominabilul animal, unii s-au cățărat pe gard, punându-și în pericol integritatea fizică. Alții s-au baricadat în cele două wc-uri din curte, împiedicând accesul celor care aveau nevoie urgentă de folosirea toaletelor. Iar elevul I.P. a făcut un atac de panică.

Vă rog să vă prezentați la școală mâine, între orele cutare și cutare, pentru a discuta despre comportamentul turbulent al fiicei dvs.

Director,

V.S.  

*

DSC_9317

Mădălina Ivan e o fetiță de clasa a VII-a. Are 14 ani și locuiește în comuna Dorobanțu, județul Călărași. E o elevă silitoare. Dar năzbâtioasă. Și guralivă. La școală, face tot felul de trăsnăi. Întâmplarea cu Miruna (o capră!!!) e inventată de mine, căci despre ghidușiile adevărate făcute de Mădălina am jurat să nu vorbesc.

*

Mădălina Ivan suferă de cancer. În spatele ficatului ei a crescut o tumoare – inoperabilă, deocamdată. De anul trecut din mai și până la începutul lui 2017, fetița a suportat trei biopsii, două extracții de lichid intra-abdominal în urma unor episoade ascitice violente, plus drenaje hepatice fără de număr.

DSC_9285

 

În 2016, la sfârșitul lui aprilie, întorcându-se dintr-un turneu în Macedonia făcut alături de colegii ei din ansamblul folcloric ”Spicul”, Mădălina descoperă că are o umflătură în dreptul stomacului. Primele simptome (stări de vomă) îi fac pe medici să o suspecteze de apendicită. Diagnosticul nu se confirmă.

Urmează câteva săptămâni în care Mădălina are când zile bune, când zile rele.

În zilele bune, copila se distrează cu Miruna, capra ei născută într-o zi de marți, pe care ba o plimbă cu mașina, ba o aleargă, ba o smotocește, ba o chinuie… Se cațără în pomii din livada bunicului și pe hambarul acestuia, ca să scape de Miruna și să câștige câteva clipe de liniște. Se întâlnește cu colegii de școală și împreună dau ture cu bicicletele. În aceste escapade, băieții mai mari se ceartă între ei, disputându-și privilegiul de a o plimba pe Mădălina pe coarnele bicicletelor.

În zilele rele, se luptă cu o oboseală inexplicabilă, cu apatia, cu lipsa poftei de mâncare, cu un rău care o sleiește. Aceste stări și paloarea bizară a chipului Mădălinei o îngrijorează pe mamă și o determină să-și ducă fiica din nou la medic.

În urma unei examinări ecografice de rutină, mama află că ficatul fetei e plin de noduli și că, îndărătul lui, există o formațiune tumorală.

Mădălina și mama ei iau drumul spitalelor. Fata e supusă unor tratamente și unor intervenții epuizante. Din copila care se cățăra prin copaci și pe hambare ajunge, la un moment dat, un boț de carne care nici măcar nu mai poate să spună cum se simte. Mama are câteva tentative de a o duce în străinătate. Dar aceste încercări eșuează. Cele două rămân la Spitalul Marie Curie, iar medicii de aici fac tot ce este posibil, ca să o țină pe Mădălina în viață. Mădălina stă internată timp de nouă luni, timp în care se întremează. Medicii spun că felul cum a reacționat până acum la tratament înseamnă un mic miracol.

*

Când am cunoscut-o pe Mădălina Ivan, nu am bănuit că – deja – trecuse prin chinuri inimaginabile.

DSC_9329

Semnele bolii i se văd pe chip. Dar felul ștrengăresc în care se comportă sau în care vorbește (mult!) cu cei din jur te face să crezi că look-ul de-acum e o altă trăsnaie pusă la cale doar ca să-și uimească prietenii.

Îmi doresc ca Mădălina să se facă bine și se-ntoarcă la dansurile ei. La școală. La băieții care o plimbă cu bicicleta. La capra Miruna – cea născută într-o zi de marți. La adolescența ei netrăită încă pe de-a-ntregul. Îmi doresc să aibă parte de ani buni și senini alături de părinți și de sora ei mai mare. Să-și trăiască prima dragoste. Și toate iubirile care au să o fericească. Îmi doresc să fie împlinită și sănătoasă.

Această copilă care le dă putere celor din preajmă, această fetiță care își duce boala cu o cumințenie ireală și cu încrederea că totul va fi – până la urmă – bine. Draga de Mădălina care dansa, alerga, învăța, se distra… așteaptă acum ca medicii să facă – numai și numai pentru ea – o altă minune.

DSC_9322

——–

Autor: Ioana Revnic

Fotografii: Alexandra Sandu

Mulțumiri medicilor și asistentelor de la secția de oncopediatrie a Spitalului ,,Marie Curie”, pentru sprijin. Mulțumiri părinților. Și copiilor, pentru că ne primesc alături de ei. Asociația Dăruiește Viață va construi prima clinică de oncologie și radioterapie pediatrică din România, cu acces rapid la toate specialitățile conexe, în cadrul spitalului de copii Marie Curie. În România, în ultimii patruzeci de ani, nu s-a mai construit un spital de copii.

Vrem ca luptele marețe ce se dau în oamenii atât de mici să nu fie îngreunate de drumuri și piedici inutile, ci ușurate prin dotări care inspiră optimism și speranță. Actul terapeutic se va desfasura în întregime aici, anulând traseele anevoioase care sunt fapt comun acum. Ne poți sprijini cu un simplu SMS cu mesajul SPITAL la 8844 – înseamnă 2 euro/lună pentru construirea acestei clinici.

Dacă vrei să faci chiar mai mult de atât, poți folosi Bursa de Fericire, platforma de strângere de fonduri a asociației Dăruiește Viață, prin intermediul căreia, companiile și persoanele fizice se pot implica în acest proiect, sau în altele, dedicate copiilor bolnavi de cancer.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
21.03.2017 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta