• en
  • fr
  • ro

Blog

Clasament surprinzator: Tarile din Europa cu sansele cele mai mari si cele mai mici de vindecare a cancerelor

Cu toate ca numarul pacientilor din Europa diagnosticati cu diverse tipuri de cancere de sange este in crestere, la fel ca si numarul celor care supravietuiesc, exista variatii mari intre tarile europene in ceea ce priveste supravietuirea pe termen de cinci ani.

Dr. Milena Sant, de la Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori din Milano, Italia, a declarat la editia din 2015 a Congresului Europen despre Cancer, care are loc intre 25 si 29 septembrie la Viena, ca date noi furnizate de EUROCARE pentru pacientii diagnosticati dupa anul 2000 arata ca supravietuirea este in general scazuta in tarile din estul Europei si ridicata in Europa de Nord si Centrala. Exceptii notabile, in care sansele de supravietuire sunt mai mici, sunt Marea Britanie si Danemarca.

Tratamente noi, supravietuire mai buna

“In general, supravietuirea pe termen de cinci ani a crescut in timp in Europa, in special in Europa de Est, pentru cele mai multe tipuri de cancere. Insa cea mai dramatica variatie a fost observata pentru cancerele de sange pentru care s-au descoperit tratamente noi, cum ar fi leucemia limfoblastica, limfomul non-Hodgkin”, a spus dr. Sant.

Supravietuirea pe cinci ani pentru leucemia cronica mieloida, spre exemplu, a fost in medie de 53% (cu variatii foarte mari in functie de varsta): 33,4% in Europa de Est versus 51-58% in restul Europei.

Pentru cancerele cu un prognostic bun, cea mai mare rata de supravietuire pe cinci ani a fost in cazul cancerului de san (cu o variatie de 74% in Europa de Est, comparativ cu 85% in Europa de Nord), al cancerului de colon (57% in medie cu 49% in Europa de Est, fata de 61% in Europa Centrala), al melanomului (83% in medie cu 74% in Europa de Est, fata de 88%i n Nordul Europei) si al cancerului de prostata (o medie de 83% cu 72% in Europa de Est fata de 88% in Europa Centrala).

O alta analiza aparuta in revista European Journal of Cancer a urmarit supravietuirea in urma cancerului in toate tarile UE, analizand date despre 7,5 milioane de bolnavi de cancer din 29 de tari europene.

Aceasta a aratat ca Danemarca, Marea Britanie si tarile din Europa de Est au o rata mai mica de supravietuire in urma cancerului fata de tarile din jur. Supravietuirea pe termen de cinci ani a fost de 59,6% in Europa de Nord, 58% in Europa Centrala, 54,3% in Europa de Sud, 51,01% in Irlanda si Marea Britanie, 45% in Europa de Est si 50,09% in Danemarca. Cele mai mici rate de supravietuire le au Bulgaria (39%), Lituania (42%) si Polonia (41%).

Cheltuieli mari cu sanatatea, performante modeste

„Supravietuirea in urma cancerului este corelata cu produsul intern brut (PIB) si cheltuielile cu sanatatea. Tarile care stau bine la aceste capitole au o rata mai mare de supravietuire in urma cancerului. Nu este insa cazul in Marea Britanie si Danemarca, tari care continua sa aiba rate mici de supravietuire comparativ cu cheltuielile pe care le au”, a mai sus medicul italian.

Variatiile in ceea ce priveste supravietuirea au legatura insa si cu alti factori: disponibiltatea anumitor tratamente mai noi sau diferentele de screening si diagnostic (spre exemplu la cancerul de san, de prostata sau la cancerul colorectal), care fac ca unele cancere sa poata fi detectate mai devreme si in consecinta sa fie mai usor de tratat.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
23.09.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.