• en
  • fr
  • ro

Blog

Cel mai frecvent cancer al barbatilor are sanse maxime de vindecare. Ce pasi trebuie urmati

Cancerul de prostata se formeaza in tesuturile prostatei, o glanda a sistemului reproducator masculin situata sub vezica si in fata rectului.

cancer de prostata

Acest tip de cancer, cel mai frecvent, dar si cel mai putin ofensiv care apare la barbati, nu trebui confundat cu hiperplazia benigna de prostata, care reprezinta o marire necanceroasa a prostatei. Informațiile medicale oferite mai jos se bazeaza pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO – Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala) pentru managementul cancerului de prostata. Ghidul, tradus de Asociatia Daruiește Viața in urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro in totalitate.

In fazele initiale, cancerul de prostata nu are simptome, iar la barbatii intre 55 si 69 de ani cu o stare buna de sanatate este detectat in mod obisnuit printr-un test de sange numit PSA (antigen prostatic specific). Acest tip de cancer se dezvolta relativ lent, iar prezenta simptomelor in momentul diagnosticului indica un stadiu avansat al bolii.

Diagnostic cu mai multe testari

– Simptome precum urinare frecventa, dificultati la inceputul urinarii, trezitul in timpul noptii pentru a urina de mai multe ori, senzatia ca trebuie sa urinezi imediat pot fi semne ale cancerului de prostata.
– O examinare fizica si masurarea unei proteine produse de prostata (PSA) din sange va ghida diagnosticul.
– Diagnosticul poate fi confirmat numai de analiza la microscop a unei parti din tesutul prostatic (biopsie).

 

Tratamentul difera in functie de cat de extinsa este boala (care poate fi clasificata in diferite stadii)
Cancerele in stadiul I sau II se numesc cancere localizate sau in stadii incipiente, deoarece tumora se mentine la – nivelul prostatei:
Cand cancerul este diagnosticat intr-un stadiu incipient si se considera ca riscurile tratamentului pot depasi beneficiile, poate fi luata in considerare o abordare de tipul „priveste si asteapta”. Aceasta consta in consultatii regulate, intervenindu-se numai daca tumora este in crestere.
In restul cazurilor, operatia si radioterapia sunt la fel de eficiente. Totusi, acestea provoaca diferite efecte secundare, asa ca riscurile si beneficiile lor trebuie discutate cu pacientii. In plus, va fi folosita si terapia hormonala.
Terapia hormonala de sine statatoare poate fi propusa pacientilor mai in varsta sau pacientilor care nu doresc sau nu pot fi tratati prin radioterapie sau operatie.
Cancerele de prostata in stadiul III se numesc cancere avansate local, tumora raspandindu-se in afara stratului exterior al prostatei, numit capsula:
Radioterapia si terapia hormonala suplimentara sunt optiunea standard de tratament.

In anumite cazuri, si operatia poate fi o optiune.
Cancerele de prostata in stadiul IV se numesc cancere avansate sau metastatice, pentru ca tumora s-a raspandit:
Terapia hormonala este tratamentul standard.
Operatia si radioterapia pot ajuta, de asemenea, la remedierea simptomelor legate de cancer.

Follow-up – Urmarirea bolii

Pentru a se stabili daca boala a revenit, trebuie masurat regulat nivelul PSA. Un nivel ridicat al PSA nu este suficient pentru a confirma ca a revenit cancerul, de aceea, rezultatele trebuie coroborate cu o biopsie pozitiva si cu rezultatelele unei examinari Computer Tomograf.

Scopul evaluarilor ulterioare este sa stabileasca efectele adverse ale tratamentului si sa furnizeze suport psihologic si informatii care sa permita pacientului revenirea la o viata normala.

Ce provoaca aceasta boala?

Nu este foarte clar de ce apare cancerul de prostata. Unii factori de risc au fost identificati. Un factor de risc creste probabilitatea de aparitie a cancerului, insa nu este necesar si nici suficient pentru a determina aparitia cancerului.

Principalii factori de risc* pentru cancerul de prostata sunt:

Varsta. Riscul aparitiei cancerului de prostata este influentat de varsta. Dupa varsta de 50 de ani, riscurile cresc exponential in fiecare an. Mecanismul exact nu este cunoscut, dar imbatranirea celulelor si schimbarile in ADN-ul lor au fost indicate ca avand o anumita importanta.
Etnia. In tarile dezvoltate, barbatii de culoare au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de prostata decat barbatii albi sau asiatici. Motivele sunt neclare.
Gene. Cercetarile recente au aratat ca exista mai multe gene mostenite asociate unui risc mai mare de cancer de prostata, insa, aparent, ele apar in putine cazuri. In acest moment, se efectueaza studii pentru a se stabili daca testele pentru depistarea acestor gene sunt utile pentru a stabili riscul de cancer de prostata.
Cazuri de cancer de prostata in familie. S-a stabilit ca exista o predispozitie familiala pentru cancer de prostata, mai ales la barbati ai caror frati si tati au avut boala.
Dieta. Este neclar daca dieta sau stilul de viata joaca vreun rol in dezvoltarea cancerului de prostata. Unele studii au aratat ca o dieta bogata in carne rosie si produse lactate creste usor riscul dezvoltarii cancerului de prostata. Pe de alta parte, unele studii sugereaza ca o dieta bogata in licopen din rosii si seleniu (un mineral* care se gaseste in principal in carne rosie, peste si fructe de mare, oua si cereale) scade usor riscul de cancer de prostata. Pentru a se dovedi efectele amintite, este nevoie de mai multe studii. Si obezitatea creste riscul de cancer de prostata.
Stilul de viata. Fumatul poate creste usor riscul de cancer de prostata, in timp ce barbatii activi fizic sunt expusi unui risc mai mic.
Hormonii. Nivelul ridicat de testosteron* implica un risc marit de cancer de prostata. De asemenea, unii hormoni legati de crestere au fost asociati cu cancerul, insa este nevoie de mai multe cercetari.

Sunt suspectati si alti factori care pot creste riscul de cancer de prostata, insa dovezile nu sunt clare. Din nefericire, factorii care au cea mai mare influenta asupra cancerului de prostata cum ar fi varsta, etnia, genele si istoricul familial nu pot fi schimbati.

Acest articol a fost realizat într-un proiect al Asociației Dăruiește Viața care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, finanțat de Fundatia Vodafone, in cadrul proiectului ”Voluntar de Profesie”. Asociatia Daruieste Viata a fost infiintata in 2012 si are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit (http://bursadefericire.ro/#redir_20), si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice (http://bursadefericire.ro/#redir_2).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
16.04.2015 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.