• en
 • fr
 • ro

Blog

Cea mai buna strategie pentru a reduce riscul de cancer pulmonar

Geta Roman Neacsu

Cancerul de plamani apare in special din cauza fumatului, insa si cei care petrec mult timp in bucatarie, gatind, au un oarecare risc de a face complicatii la plamani. Mai mult, doctorii atentioneaza ca diminuarea numarului de tigari pentru a scadea riscul de imbolnavire nu are efect. Cel mai bine este sa renuntati complet.

fumat

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale cancerului de plamani, asa cum au fost identificate de expertii European Society for Medical Oncology (ESMO), cea mai prestigioasa organizatie a medicilor oncologi din Europa.

Fumatul activ de tigarete reprezinta un factor de risc bine documentat si confirmat pentru cancerul pulmonar fara celule mici, NSCLC (cel mai frecvent tip de cancer pulmonar). Cu toate acestea, ca si pentru alte tipuri de cancer, cauzalitatea poate fi multifactoriala, deoarece si alti factori pot contribui in mod sinergic la aparitia bolii. De asemenea, noile descoperiri cu privire la determinismul genetic al cancerului indica o relevanta marita a interactiunii dintre factorii de mediu si cei genetici in aparitia NSCLC.
Inainte de a trece in revista principalii factori de risc pentru aparitia NSCLC, este important sa precizam ca un factor de risc creste riscul de aparitie a cancerului, dar nu este nici necesar si nici suficient pentru a cauza aceasta afectiune. De fapt, un factor de risc nu reprezinta o cauza in sine. De aceea, este posibil ca unele persoane care prezinta urmatorii factori de risc sa nu faca niciodata boala, in timp ce altele, ce nu prezinta niciun factor de risc, sa dezvolte NSCLC.

1. Fumatul activ de tigarete: NSCLC este unul dintre putinele cancere unde un singur factor de risc, fumatul, este recunoscut de departe ca fiind cauza predominanta. Studiile epidemiologice au aratat ca fumatul activ de tigarete este responsabil de aparitia a pana la 90% din totalul cancerelor pulmonare. De retinut este faptul ca durata fumatului pare mult mai relevanta, ca factor de risc contributiv, decat numarul de tigari fumate zilnic. Asadar, renuntarea la fumat la orice varsta se poate traduce intr-o reducere mult mai semnificativa a riscului de aparitie a NSCLC decat reducerea numarului de tigari fumate zilnic.

Fumatul pasiv, cunoscut mai recent sub denumirea de „fumat second-hand” sau „expunere la fum ambiental”, creste riscul de aparitie a NSCLC, dar cu mult mai putin fata de fumatul activ.
2. Radon: radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea uraniului natural. Prezenta radonului este ubicuitara, avand nivele foarte scazute in aerul atmosferic, dar gazul se poate acumula in spatiile inchise, patrunzand in locuinte prin fisurile podelelor, peretilor sau fundatiilor. Totusi, expunerea domestica la radon depinde foarte mult de modul de constructie si ventilatie al locuintelor. Pe de alta parte, ca factor de risc ocupational, radonul este relevant in mod deosebit la minerii din subteran, care sunt expusi in mod uzual la nivele crescute de gaz.
3. Azbestul. Acest mineral este un carcinogen ocupational bine cunoscut. Este utilizat in mai multe produse folosite la izolare termica, protectie antiincendiu, izolare fonica, acoperisuri, pardoseli si alte materiale de constructii. Expunerea la azbest concomitenta cu fumatul activ de tigarete are un efect sinergic asupra cresterii riscului de aparitie a NSCLC. In prezent, data fiind relatia puternica dintre expunerea la azbest si aparitia mezoteliomului, un alt tip de cancer care apare la nivelul pleurei, multe tari (inclusiv cele din Uniunea Europeana) au interzis total sau partial utilizarea azbestului.

Factori suspecti ca imbolnavesc, in afara tigarilor

Si alti factori au fost suspectati de a fi asociati cu un risc crescut de aparitie a NSCLC, de exemplu poluantii atmosferici, afectiunile pulmonare dobandite, ce le includ pe cele rezultate in urma expunerii profesionale la praf (de exemplu, in cazul minerilor), poluarea aerului din interiorul locuintelor (din cauza sobelor cu carbuni sau a gazelor emise in timpul gatitului), suspectata de a contribui la cancerul pulmonar care nu este asociat cu fumatul la femei, unele obiceiuri alimentare, factorii virali si susceptibilitatea genetica, dar dovezile sunt mult mai putin consistente, comparativ cu factorii de risc mentionati mai sus. Oricum, alaturi de ceilalti factori de risc care nu sunt legati de fumat, acestia din urma pot juca un rol important in cazurile de NSCLC aparute la indivizi care nu au fost niciodata expusi la fum de tigara.

 

Acest articol a fost realizat în cadrul unui proiect al Asociației Dăruiește Viața care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, finanțat de Fundatia Vodafone, in cadrul proiectului ”Voluntar de Profesie”. Asociatia Daruieste Viata a fost infiintata in 2012 si are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
16.06.2015 4 comentarii
 • Vipercig 18.06.2015 at 12:47 / Răspunde

  Din pacate, dependenta de nicotina este o boala, iar oamenii nu constientizeaza ca doar tratand-o se pot lasa de fumat. Exista alternative, e pacat ca fumatorii nu apeleaza la ele, de dragul sanatatii lor.

 • Tigaraelectronica-nr1 19.06.2015 at 15:24 / Răspunde

  Fumatul are efecte devastatoare asupra sanatatii, cel mai bine ar fi, in cazul in care nu poti renunta la nicotina din prima, sa alegi un substitut si apoi s areduci treptat doza de nicotina pana cand ajungi sa te lasi.

 • urbanvape 30.03.2016 at 16:00 / Răspunde

  Cand e vorba de sanatate stresul e cauza principala, trebuie sa scapi de lucrurile ce te streseaza, asta fiind parerea mea

 • Anonim 12.06.2016 at 12:15 / Răspunde

  E vrajeala ca nu te poti lasa singur de fumat se poate chiar eu am facuto si am fumat 25 de ani cate 2 pachete pe zi deci daca eu am putu poate toata lumea

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.