• en
  • fr
  • ro

Blog

Cauzele cancerului de ficat. Romanii cu hepatita B au un risc de 100 de ori mai mare sa faca acest tip de cancer

Numarul mare de cazuri de hepatita B si C din Romania ne predispune la un risc mai mare de a face cancer la ficat, fata de alti europeni.

Se estimeaza ca in jur de 2 milioane de romani au aceste tipuri de hepatite in momentul de fata, multi dintre ei fara sa stie. Barbatii au un risc mult mai mare de a face boala, mai ales din cauza abuzului de alcool. In plus, mortalitatea prin acest tip de cancer este mai ridicata la noi decat in restul Europei, din cauza depistarii tarzii (6,8 la 100.000 de locuitori, fata de 5,8 in alte tari).

cancer de ficat caz

De patru ori mai frecvent la barbati

Cancerele hepatice reprezinta a sasea cea mai frecventa forma de cancer la nivel mondial. In Europa, 10 din 1.000 de barbati si 2 din 1.000 de femei vor face cancer de ficat la un moment dat. In anul 2008, in jur de 40.000 de barbati si circa 20.000 de femei au fost diagnosticati cu cancer de ficat in toata Europa. Varsta medie la diagnosticare este intre 50 si 60 de ani, iar in Asia si Africa este in jurul varstei de 40-50 de ani.

Ciroza, risc major

La cei mai multi pacienti, cancerul ficatului este precedat de ciroza ficatului, potrivit expertilor Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO). Ciroza este o consecinta a bolii cronice de ficat, cu toate ca doar un numar limitat de pacienti cu boala cronica de ficat vor face ciroza. In ciroza, tesutul ficatului se va modifica usor, dintr-unul cu celule normale intr-unul mai degraba fibros si cicatrizat. Celulele ficatului nu cresc si nu functioneaza normal.
Mecanismul exact si motivele pentru care apare cancerul de ficat nu sunt pe deplin intelese, insa ciroza si cauzele pentru care aceasta apare sunt principalii factori de risc ai carcinomului hepatocelular, cel mai important tip de cancer de ficat.
Un factor de risc creste probabilitatea de aparitie a cancerului, insa nu este necesar si nici suficient pentru a cauza cancer. Principalii factori de risc sunt cei responsabili de aparitia cirozei, insa exista si altii care nu au legatura cu aceasta.

Risc mai mare de 100 de ori la cei cu hepatita B

Iata care sunt cauzele cirozei hepatice, asa cum sunt vazute de expertii ESMO:

– Infectia cronica cu virusul hepatitei B (HBV) si cu virusul hepatitei C (HCV). O infectie cu aceste virusuri este considerata cronica atunci cand virusul hepatic ramane prezent in sange pentru mai mult de 6 luni si cauzeaza declinul functiei hepatice. In lume, infectia cu virusul hepatitei B este responsabila de 50% din cazurile de cancer la ficat, iar infectia cu virusul hepatitei C, de 25% din aceste cazuri. Virusul hepatitei B creste riscul de a face cancer la ficat de 100 de ori, iar cel al hepatitei C de 17 ori. Pana la 85% dintre persoanele cu hepatita C dezvolta o infectie cronica, dintre acestia 30% ajung la ciroza, iar dintre acestia din urma 1-2% pe an ajung la cancer de ficat. Co-infectia cu virusul B (ceea ce inseamna ca o persoana are ambele virusuri in acelasi timp) creste riscul de cancer. Infectia cu hepatita B poate cauza si cancer de ficat direct, fara a cauza mai intai ciroza. Virusul poate combina propriul ADN (acid dezoxiribonucleic) cu ADN-ul celulelor ficatului, cauzand mutatii in gene. Aceste mutatii pot face celulele sa isi piarda controlul asupra functionarii lor normale. In general, se stie ca atunci cand aceste functii incep sa-si piarda controlul, poate aparea cancerul.
Se anticipeaza ca prin introducerea vaccinarii contra hepatitei B peste tot in lume (in Romania s-a introdus dupa 1989) va scadea numarul bolnavilor cu aceasta afectiune si, de asemenea, vor fi mai putine cazuri de cancer la ficat legate de acest virus.

– Abuzul de alcool pe termen lung poate duce la ciroza hepatica si cancer la ficat. In tarile unde infectiile cu hepatita B sunt reduse, alcoolul este principala cauza a cancerului de ficat. Consumul de alcool de catre cei care sufera de hepatita creste riscul de cancer si mai mult. Prevenirea consumului de alcool pe termen lung poate reduce substantial riscul de aparitie a cirozei si a cancerului de ficat.

– Unele boli de ficat mostenite pot, de asemenea, cauza ciroza; de exemplu, hemocromatoza si deficienta de alfa-1 antitripsina. Hemocromatoza este o boala ereditara care face sa se absoarba in corp mai mult fier din mancare. Fierul este apoi depozitat in diferite organe, in special in ficat. In deficienta de alfa-1 antitripsina, o forma anormala a proteinei alfa-1 antitripsina este depozitata in celulele ficatului. Aceasta poate sa cauzeze ciroza hepatica si sa creasca riscul de aparitie a cancerului de ficat.
– Boala ficatului gras non-alcoolic si steatohepatita non-alcoolica sunt alte doua afectiuni care afecteaza ficatul si pot duce la ciroza si la cancer. Ele nu sunt cauzate de o infectie sau de consumul de alcool in cantitati mari, insa par a fi legate de obezitate severa si diabet mellitus. De aceea, diabetul si obezitatea sunt vazute ca factori de risc pentru cancerul de ficat. Mai mult, daca un pacient diabetic consuma cantitati mari de alcool, riscul este mult mai ridicat. Prevenirea obezitatii si a diabetului de tip 2 prin adoptarea unui stil de viata sanatos poate reduce riscul de a face boala ficatului gras non-alcoolic si cancer la ficat. Interventiile in schimbarea stitului de viata la pacientii obezi si cei cu diabet de tip 2 pot, de asemenea, reduce riscul.

Cele mai frecvente cancere in Romania

Atentie la steroizii luati pentru masa musculara si la alimentele contaminate

Steroizii anabolici sunt hormoni luati de unii atleti pentru a-si creste puterea si masa musculara. Folosirea pe termen lung a acestor steroizi creste riscul de adenom hepatocelular, o tumora benigna a ficatului care poate deveni maligna.

Consumul de mancare contaminata cu alfatoxine. Acestea sunt substante toxice produse de un fung care creste in alimente (alune, boabe de soia, nuci de pamant, porumb si orez) atunci cand acestea sunt tinute in conditii de caldura prea mare. Cand sunt ingerate regulat, pot cauza mutatii in ADN-ul celulelor ficatului, facandu-le sa devina canceroase. Reducerea expunerii la alimentele contaminate cu alfatoxine poate reduce riscul de cancer la ficat, in special la persoanele infectate cu virusul hepatic B.
Alti factori, precum fumatul, au fost legati de cresterea riscului de cancer la ficat, insa dovezile sunt inconsistente, fiind nevoie de mai multe cercetari pentru a stabili daca fumatul este un posibil factor de risc.

Simptome posibile ale cancerului de ficat

La pacientii care nu au problemele descrise mai sus, principalele simptome care pot fi legate de cancerul de ficat sunt urmatoarele:

– Pierdere inexplicabila in greutate
– Oboseala
– Pierderea apetitului sau sentimentul de satietate dupa ce mananca putin
– Greata sau voma
– Febra
– Ficat marit, care se simte ca o masa sub coaste, in partea dreapta
– Splina marita, care se simte sub coaste, pe partea stanga
– Durere in abdomen
– Umflare sau acumulare de lichid in abdomen
– Mancarimi
– Ingalbenirea pielii si a ochilor
– Vene marite ale abdomenului, care devin vizibile prin piele.

Toate aceste simptome pot fi, de asemenea, cauzate de alte boli sau pot fi remarcate doar atunci cand cancerul de ficat este intr-un stadiu foarte avansat. Insa, in cazul combinarii mai multor simptome explicate mai sus, mai ales daca ele persista, investigatiile suplimentare sunt obligatorii.
O deteriorare a functionarii ficatului poate fi detectata ocazional dupa ce se face o analiza a sangelui pentru alte motive. O astfel de problema poate fi cauzata de multe afectiuni, motiv pentru care este nevoie de investigatii suplimentare.

Acest articol a fost realizat de Geta Roman, intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit http://bursadefericire.ro/#redir_20, si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice http://bursadefericire.ro/#redir_2.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
2.03.2015 Un comentariu

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.