• en
  • fr
  • ro

Blog

Bolnavii de cancer nu vor beneficia de medicamente noi nici anul viitor

Lista de medicamente compensate si gratuite care nu a mai fost actualizata din anul 2008 nu va fi schimbata nici anul viitor, atentioneaza fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi. ”Bugetul Fondului National de Asigurari de Sanatate pe 2015 arata ca nu exista o intentie serioasa a Guvernului Romaniei de a actualiza lista de medicamente compensate si gratuite. Atat capitolul “Medicamente cu si fara contributie personala” – medicamentele din farmacii – cat si capitolul “Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate in programele nationale cu scop curativ” au ramas in mod real la acelasi buget ca în 2014”, sustine Cristian Busoi.

busoi

In conditiile în care actualizarea listei de medicamente nu se poate face doar prin cresterea taxei clawback – solutie care nu este oricum agreata de reprezentantii din industria nationala si internationala de profil si nici de FMI, CE si BM – iar contractele cost – volum sunt înca neclare ca procedura si neinsusite de producatori si importatori, care ar prefera un mecanism cost – volum pe rezultat, ca în majoritatea tarilor europene, asa cum arata bugetul trimis în Parlament spre aprobare, nu exista practic nicio solutie rezonabila de a actualiza în mod consistent lista de medicamente compensate si gratuite, neactualizata din 2008. Din aceasta cauza, pacientii romani care sufera de boli grave, precum cele cardiovasculare, cancerul sau hepatita C, nu vor avea nici in 2015 sansa sa beneficieze de tratamente de ultima generatie, la fel ca bolnavii din celelalte state ale Uniunii Europene, care au acces la medicamente inovatoare de multi ani.

Soluțiile posibile

Fostul sef al CNAS este de parere ca solutiile cele mai potrivite ar fi revizuirea listei actuale, o taxa clawback diferentiata intre medicamentele generice si cele nongenerice (originale si biosimilare), actualizarea listei cu medicamentele inovatoare, care trec de evaluarea ANM.

Lipsa acestor masuri arata clar ca Executivului nu-i pasa de soarta a zeci de mii de bolnavi, care se agata an de an de speranta ca vor avea acces la medicamente noi, care sa îi vindece sau care ar putea sa le îmbunatateasca starea de sanatate si sa le prelungeasca viata, este de parere Cristian Buşoi, prim-vicepresedinte PNL, este membru în Comisia pentru Mediu, Sanatate publica şi Siguranţa alimentara, în cadrul Parlamentului European.

Autor: Geta Roman

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
15.12.2014 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.