• en
  • fr
  • ro

Blog

Bolnavii de cancer din Romania pot beneficia GRATUIT de unul dintre cele mai performante tratamente

Bolnavii de cancer au sansa de a beneficia GRATUIT de Radioterapie IMRT-VMAT, un tratament unic in acest moment in Romania si una dintre cele mai performante proceduri impotriva acestei maladii cumplite.

Radioterapie 5
Daruieste Viata, impreuna cu un centru medical privat, ofera lunar, timp de 7 luni, 5 planuri complete de tratament prin Radioterapie IMRT-VMAT in cadrul campaniei „Daruim speranta bolnavilor de cancer”. Aceasta tehnica permite un control foarte precis al radiatiilor: astfel ca se aplica o cantitate maxima de radiatii pe tumora in sine, dar protejeaza in acelasi timp tesuturile sanatoase. Inscrierile se pot face descarcand formularul de pe site-ul www.daruiesteviata.ro.

Radioterapie 2

Madalina este o tanara de 32 de ani care a facut recent Radioterapie IMRT-VMAT, in singura clinica din Romania care asigura acest tip de tratament.

Madalina inainte de chimio 1

Tanara a fost diagnosticata cu cancer la san anul trecut. „In toamna, am primit un diagnostic cumplit: cancer! Dupa patru luni de chimio, in care tumoarea se micsorase cu 80%, am facut dubla mastectomie cu reconstructie imediata, pentru a preintampina orice risc. La doua luni dupa operatie, avand in vedere ca imi fusesera afectati si ganglionii, am facut Radioterapie IMRT-VMAT, in zona gatului si la sanul drept, unde fusese localizata tumoarea, pentru a steriliza. Ca reactii adverse de la radioterapie am avut mici arsuri, similare celor solare, pe zona supusa iradierii si usoare dificultati la inghitire. Sper ca, prin povestea mea, oamenii sa inteleaga ca a fi diagnosticat cu cancer nu e neaparat sfarsitul lumii. Acum ma simt in forma si de curand m-am reapucat de sport. Inainte de a diagnosticare, mergeam la sala de sase ori pe saptamana, iar acum vreau sa imi recapat „patratelele” de pe abdomen,” ne-a marturisit Madalina.

Madalina dupa chimio 2

Radioterapia poate fi administrata inainte de operatie pentru a micsora tumora, sau dupa, pentru a opri cresterea celulelor canceroase care ar fi putut ramane in organism. Poate fi administrata de asemenea, inaintea, in timpul sau ulterior chimioterapiei sau tratamentului hormonal, pentru a imbunatati rezultatele generale. Tipul acesta de tratament poate fi utilizat pentru a trata multe tipuri de cancer in aproape orice parte a corpului.

Anual, in Romania 100.000 de pacienti sunt diagnosticati cu cancer. Dintre acestia, peste 70% au nevoie de radioterapie, dar sub 27% au acces la tratament in clinicile de stat, care folosesc aparate vechi si proceduri depasite care au efecte secundare severe.

Cel mai recent raport cu privire la situatia sectiilor de radioterapie a fost realizat in 2007. In acel moment, Romania avea nevoie de 70 de acceleratoare liniare, dar beneficia doar de 11 acceleratoare si 25 de aparate de radioterapie invechite. Intre timp, situatia s-a inrautatit, deoarece nu s-a facut nicio investitie in acest domeniu.

radioterapie 1

“In momentul de fata, in tarile civilizate se face doar radioterapie tintita pentru a iradia cu doza maxima tesutul tumoral si a afecta cat mai putin din tesutul sanatos. In spitalele de stat din Romania nu exista acest tip de radioterapie, iar aparatele existente sunt insuficiente. Listele de asteptare ajung adesea si la cateva luni, insa cancerul nu stie sa stea pe o lista de asteptare. Vrem ca in anul 2014 pacientii sa beneficieze de tratamente din 2014. Parteneriatul cu singura clinica din Romania care asigura radioterapie IMRT –VMAT poate face diferenta intre viata si moarte pentru 35 de bolnavi de cancer”, a declarat Oana Gheorghiu, Vicepresedinte al Asociatiei Daruieste Viata.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
9.09.2014 Un comentariu
  • Ghilinta Marcel 9.09.2014 at 23:12 / Răspunde

    Cred ca si românii trebuie sa beneficieze de cele mai noi si performante tratamente impotriva cancerului. Ca si cetatean român, beneficiez de un cancer la cap, Glioblastrom, iar tratamentul oferit de sistemul de sanatate romanesc este al treilea generic in 3,5 ani. Doar Dumnezeu stie cum am reusit sa traiesc pana astazi,si pot sa ma comport normal dupa ce in urma cu un an mi-a recidivat, iar speranta de viata este de maxim 5 ani, de la diagnosticare, asa cum am inteles eu, cautând pe internet.Nu stiu daca procedura este buna sinpentru mine, sau nu, dar sper ca de acest tratament sa beneficieze cat mai multi bolnavi de cancer, mai ales din cei aflati in faze avansate. Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti cei care contribuiti la tratarea cancerului si gasiti solutii pentru marirea sperantei de viata a bolnavilor

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.