Premieră la Spitalul M. Curie: intervenție pentru retinoblastom cu laser diodă donat de Dăruiește Viață

Premieră la Spitalul M. Curie: intervenție pentru retinoblastom cu laser diodă donat de Dăruiește Viață

20 aug 2020 | 3 min
Jurnal de Spital

Un băiețel de doar 1 an, din Ploiești, își poate păstra ochiul, datorită unei intervenții cu laserul diodă, realizată în premieră la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii M. S. Curie din București. Tratamentul local a fost posibil după ce Dăruiește Viață a donat spitalului acest echipament pentru tratarea locală a cancerelor de ochi și a retinopatiilor de prematuritate.

”Retinoblastomul și alte tipuri de cancer ale ochiului se diagnostichează, de obicei, foarte târziu la copii, în special la copiii mici” - ne spune d-na dr. Nițulescu Cristina, medic oftalmolog pediatru în cadrul Spitalului Marie Curie și singurul medic din România care folosește, în acest moment, tratamentul local cu laserul diodă pentru a proteja ochiul, în cazul recidivelor cancerului de ochi. Asta pentru că, deși mulți părinți sesizează că este ceva în neregulă, diagnosticul nu este pus la timp sau se consideră că micuții nu au încă vârsta potrivită pentru un astfel de consult oftalmologic.

 

hTEqTy2qwwsgiiNja.avif

Foto: Dr. Nițulescu folosind laserul în prima intervenție pentru tratarea retinoblastomului

 

Tratamentul clasic al retinoblastomului include chimioterapie sistemică, un tratament agresiv împotriva cancerului, și apoi intervenții locale, în cazul recidivei, pentru a evita enucleația (scoaterea ochiului). Numai că, până în acest moment, majoritatea micuților care aveau nevoie de această intervenție locală erau trimiși în afara țării, în Elveția sau Franța, pentru că nu exista echipamentul necesar în România.

”Era absurd. Pentru o intervenție de aproximativ o oră, cu tot cu consult, care se putea face în cele mai bune condiții în spital, copiii erau nevoiți să plece din țară pentru aproximativ o săptămână. Să nu mai vorbim despre costurile implicate, care, de multe ori, erau prohibitive părinților.” - Dr. Nițulescu Cristina.

În România, se estimează că anual sunt diagnosticați cu retinoblastom între 7 și 10 copii, cu șanse foarte mari de vindecare și salvare a ochiului, atâta timp cât tratamentul este făcut la timp și în totalitate - implicând aici atât tratamentul agresiv cu chimioterapie, cât și intervențiile locale ulterioare, cu ajutorul laserului.

Laserul diodă donat de Dăruiește Viață Spitalului Marie Curie va fi folosit pentru două tipuri de intervenții vitale pentru salvarea ochiului: tratarea cancerelor oculare la copii (precum retinoblastomul) și laser terapie pentru prematur (retinopatia de prematuritate care, netratată, duce la pierderea vederii micuțului). În cazul cancerelor de ochi, folosirea laserului protejează copiii de tratamente succesive foarte agresive, de tipul chimioterapiei.

 

8NCebJR7RHDbx894c.avif

Foto: laserul diodă înainte de intervenție

 

”Ne dorim să înființăm un centru de referință în retinoblastom, în România, ca să putem trata copiii aici și să nu mai fim nevoiți să-i trimitem în afara țării. Cancerele de ochi la copii au o rată foarte bună de supraviețuire dacă sunt diagnosticate și tratate la timp și având echipamentul și infrastructura necesare vom putea face acest lucru.” - Dr. Cristina Nițulescu

 

K9JhTTfJhPhMutXKq.avif

Foto: Dr. Nițulescu la scurt timp după finalizarea intervenției

 

Tratament ca afară pentru copiii cu patologie oncologică și alte boli grave - este motivul pentru care am început inițiativa #NoiFacemUnSpital. Motivul pentru care construim acest Spital și pentru care ne alăturăm cadrelor medicale cu viziune, care au dorința de a face acest lucru posibil acasă. Vă mulțumim vouă că ne sunteți alături. #ContinuămÎmpreună


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni