Jurnal de Spital: înființăm primul Departament de Radioterapie Copii

Jurnal de Spital: înființăm primul Departament de Radioterapie Copii

1 iul 2020 | 3 min
Jurnal de Spital

”Bună. Am 9 ani, sufăr de cancer și nu pot primi tratamentul care m-ar ajuta să lupt cu boala.” Este o situație pe care o întâlnim foarte des în rândul celor aproximativ 500 de copii diagnosticați anual cu o formă de cancer, mai ales dacă părinții lor nu au resurse financiare pentru a plăti pentru tratamentul radioterapeutic în clinicile private. Acest lucru se întâmplă pentru că, în România, nu există un centru de radioterapie pentru copiii mai mici de zece ani, care au nevoie de sedare în timpul procedurii, și nici personal medical specializat în radioterapia pentru copii.

 

CGisuQixyyXsGH6ro.avif

 

Peste jumătate dintre bolnavii de cancer (50-60%) au nevoie, cel puțin o dată pe perioada tratamentului, de radioterapie. Ministerul Sănătății estimează că peste 60.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer, dar, în 2006, putea asigura tratament radioterapeutic doar pentru 27% dintre ele (conform Raportului Comisiei de Oncologie Medicală, Radioterapie și Chirurgie Oncologică). Dacă adulții pot beneficia de această procedură fie în centre private, fie în spitale de stat, situația este dramatică pentru copii și, în special, pentru copiii mai mici de zece ani.

În acest moment, copiii bolnavi de cancer ai căror părinți nu pot acoperi un tratament în privat sunt tratați în centrele de radioterapie pentru adulți. Iar copiii mai mici de zece ani, care au nevoie de sedare (anestezie) nu beneficiază de radioterapie, întrucât niciun centru de radioterapie pentru adulți nu are personal medical specializat în anestezie pediatrică. Copiilor mai mici de zece ani le este interzis accesul la un tratament esențial în lupta cu cancerul.

 

PRIMUL DEPARTAMENT DE RADIOTERAPIE COPII

Primul Spital construit de societatea civilă pentru copii este un Spital al premierelor și Spitalul unde toți copiii vor beneficia de tratament ca în Vestul Europei, indiferent de statutul social. Astfel, #NoiFacemUnSpital aduce și Primul Departament de Radioterapie pentru Copii din România, urmând indicațiile specialiștilor din afara țării și ale IAEA (International Atomic Energy Agency).

 

Ce înseamnă un Departament de Radioterapie pentru Copii la standarde internaționale? Pentru ca un astfel de departament să funcționeze eficient și să pună nevoile pacientului pe primul loc este nevoie de o echipă completă, formată din medici radioterapeuți (cel puțin doi pentru fiecare aparat), fizicieni (cel puțin patru pentru fiecare aparat), tehnicieni, medic și asistent anestezist, inginer IT, cât și personal suplimentar (psiholog, asistent social, dietetician și kinetoterapeut).

 

KgcH7EQz6F4KQDpmC.avif

Foto: buncăr radioterapie, Spitalul Agostino Gemelli Roma- vizită documentare

 

De asemenea, este nevoie de training specializat de minimum șase luni, în funcție de nivelul de specializare (recomandările IAEA sunt la aprox. 1 an), în afara țării, pentru personalul Departamentului, înainte de punerea în funcțiune a aparatelor pentru a fi pregătiți să trateze pacienții-copii, cât și de educare continuă (training constant și învățare de tehnici noi) pentru a-și crește nivelul de profesionalism în beneficiul pacienților tratați.

 

În ce stadiu suntem acum?

În această perioadă suntem în negocieri avansate pentru achiziția aparatelor de radioterapie, având sprijinul Prof. Dr. Saiful Huq (Președintele Asociației Americane a Fizicienilor în Medicină). De asemenea, lucrăm împreună cu echipa de management și echipa medicală de la Marie Curie pentru pregătirea Departamentului la nivel de personal și training.

Continuăm împreună visul nostru de a construi Spitalul care va salva vieți. Un Spital al premierelor în România, un Spital făcut de oamenii mari pentru oamenii mici.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni