Spitalul Premierelor: Primul Departament de Radioterapie Pediatrică

Spitalul Premierelor: Primul Departament de Radioterapie Pediatrică

23 mar 2021 | 6 min
Specialiști internaționali

Departamentul de Radioterapie Pediatrică este o #premieră pentru sistemul medical public din România, atât la nivel de abordare, cât și la nivel de infrastructură, echipamente și acces la pregătire continuă.

Dr. Alina Mihai ne-a oferit consultanță pentru înființarea departamentului, achiziția de echipamente, formarea și trainingul echipei. Pentru că #așaseface, cu cei mai buni specialiști din domeniu și cu expertiză. Dr. Alina Mihai, unul dintre specialiștii români care au ales să lucreze în afara țării, este în prezent medic radioterapeut, lector la Universitatea din Dublin și director de cercetare în domeniul oncologiei.

„Cea mai mare provocare este, în contextul actual, angajarea personalului pentru departament, personal instruit clinic și tehnologic, personal deschis și vizionar. Există deficit de radioterapeuți, mai ales pediatrici. Este recunoscut deficitul personalului mediu și acesta nu este cazul numai în România. Apoi, instruirea personalului și menținerea echipamentului la zi, susținerea financiară și rambursarea tehnicilor care nu sunt disponibile pe scară largă în România.” - Dr. Alina Mihai

 

ZnWTYTbjos4CJEra7.avif

 

În continuare, Dr. Alina Mihai ne-a răspuns la câteva întrebări pentru a înțelege mai bine inovațiile și beneficiile în Primul Departament de Radioterapie Pediatrică.

De ce ar veni un medic radioterapeut sau un fizician să lucreze în Departamentul de Radioterapie Copii de la #NoiFacemUnSpital?

În primul rând, Departamentul va fi probabil cel mai modern din România, cu tehnologie la nivel disponibil în țările dezvoltate și în centre academice. În al doilea rând, membrii echipei de radioterapie vor avea nenumărate posibilități: de a trata cu tehnologie performantă, de a beneficia de training și de a avansa profesional, de a deveni pionieri în tehnici de radioterapie care vor fi în premieră în România. Vor putea colabora cu centre de renume din lume (de exemplu, St Jude's în USA, Gemeli în Italia) pentru îndrumări de bună practică și proiecte de cercetare.

Care sunt avantajele pe care le va aduce tehnologia de top în acest departament?

Va fi printre puținele centre din România cu monitorizare/ ghidare de suprafață (surface guidance), permițând reducerea erorilor legate de mișcarea pacienților în timpul tratamentului. Permite, de asemenea, poziționare mai rapidă și mai corectă la aparat. Se poate dezvolta și implementa o tehnică fără tatuaje, rezultând în confortul mărit pentru pacient. Este asociată cu “reducerea amintirilor” legate de tratament, mai ales pentru paciente. Pentru pacienții cu tumori cerebrale, permite utilizarea măștilor deschise, care sunt semnificativ mai confortabile pentru pacienți și mai puțin generatoare de claustrofobie.

Vor fi disponibile toate tehnicile de radioterapie externă, de la radioterapia 3D standard la radiochirurgia stereotactică, radioterapia ablativă stereotactică și radioterapia adaptivă - în premieră în România.

Ce inovații va aduce tehnologia prevăzută pentru departament?

Principala diferență este aparatul Ethos, care va fi în premieră disponibil în Europa de Est, din cunoștințele mele. Tumorile și organele se mișcă în timpul tratamentului și între tratamente, iar acest lucru poate duce la iradierea inutilă a țesuturilor sănătoase din aproperea țintei, inducând risc mai mare de efecte secundare. Acest aparat folosește inteligența artificială ca să adapteze doza de radiații la poziția țintei și a structurilor normale adiacente, la momentul tratamentului.

Care vor fi beneficiile pentru pacienți?

Principiul radioterapiei este același de la începutul utilizării acestei metode de tratament: țintim precis tumora de tratat (pentru a o controla), evitând cât se poate de mult țesuturile sănătoase adiacente (pentru a evita efectele secundare asociate tratamentului). Ceea ce a schimbat semnificativ orizonturile radioterapiei este dezvoltarea tehnologică, mai ales în ultimele 2 decenii. Aș sublinia câteva avantaje esențiale ale tehnologiilor moderne de radioterapie, iar această listă nu este exhaustivă.

Folosirea tehnologiei moderne permite o mai bună vizualizare a tumorii și a țesuturilor de evitat, rezultând în efecte secundare mai reduse și o calitate a vieții pacientului semnificativ mai bună.

În anumite situații, permite mărirea dozei care poate fi livrată la fiecare tratament și reducerea numărului de tratamente. Acest lucru a fost deja dovedit, de exemplu, de folosirea tehnicilor de radioterapie ablativă stereotactică, ce permit livrarea unor doze extrem de ridicate în fiecare sesiune, într-un număr mic de tratamente, ducând la un control ridicat asupra tumorilor vizate, fără a spori toxicitatea și cu un impact minim asupra calității vieții pacienților. SBRT este considerat tratament standard pentru pacienți cu cancer pulmonar incipient, inoperabili din motive medicale.

 

zBswM9FYsFb4cgLwg.avif

 

În timpul tratamentului

  • ghidarea de suprafață: configurarea mai rapidă și monitorizarea pacienților în timpul tratării
  • ghidarea imagistică integrată în aparat: verificarea mai exactă a tratamentului
  • livrarea foarte rapidă a tratamentului: mai puține șanse de erori datorate mișcării pacienților, mai mult confort pentru aceștia.

Post-tratament

  • șansa de a controla boala este mai mare
  • efectele adverse ale tratamentului mai puțin semnificative
  • calitate mai bună a vieții pacienților.

 

Mai multe despre Dr. Alina Mihai

Dr. Mihai a avut un rol esențial în implementarea și dezvoltarea radioterapiei ghidate prin imagini, a radioterapiei cu monitorizare respiratorie și a radioterapiei corporale stereotactice la Beacon Hospital și conduce grupul de SBRT extracranial de la Beacon Hospital. Are experiență în evaluarea țintelor mobile, SBRT pentru boli oligometastatice și IMRT pentru cancere ale creierului, prostatei și plămânilor. Domeniile sale de cercetare și publicistică includ SBRT pentru boli oligometastatice, SBRT la pacienții în vârstă. A publicat mai multe articole de specialitate pe aceste teme, a fost coautoarea a două capitole dintr-o carte recent publicată despre radiochirurgia stereotactică și radioterapia ablativă stereotactică. A realizat relatări extinse despre experiența radioterapeutică cu SRS/SBRT de la Beacon la întâlniri recunoscute internațional din Europa și SUA. Este membra mai multor organizații profesionale, printre care Cancer Trials Ireland, ESTRO, ASTRO.

Sub supravegherea sa, Divizia de Cercetare Oncologică și-a sporit semnificativ activitatea, derulând în prezent 18 studii clinice naționale și internaționale. Dr. Mihai este investigator principal la nivel național de trei studii clinice multicentrice internaționale și responsabilă la nivel local pentru alte cinci studii clinice naționale și internaționale. ASTRO a evidențiat recent studiul clinic ICORG 15-05/UPCI 10-028 cu privire la rolul SABR pentru pacienții cu cancere solide oligo-recurente. În cadrul acestui studiu, 31 de pacienți irlandezi au fost recrutați de Unitatea de Cercetare Oncologică de la Beacon.

Este Președinta Comitetului Științific al simpozionului anual Irish SRS/SBRT, desfășurat anual din 2010.

Colaboratoare Medisprof Cancer Centre Cluj-Napoca - Director medical asocial pentru radioterapie, cu un rol esențial în implementarea și dezvoltarea tehnicii SRS/SBRT și în utilizarea tehnicilor de gestionare a respirației la Medisprof Cancer Centre.

 

Credit Foto Spital: Cătălin Georgescu


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni