Senatul atacă ONG-urile care fac România bine și limitează drepturile cetățenilor

Senatul atacă ONG-urile care fac România bine și limitează drepturile cetățenilor

22 feb 2023 | 3 min
Sprijin pacienți / Advocacy

În România, ONG-urile fac bine. Cu mult înaintea autorităților statului. De multe ori, în locul lor.

Construiesc spitale de copii, spitale modulare ATI, case pentru cei care nu au un acoperiș deasupra capului. Dotează și modernizează spitale, aduc echipamente de protecție, spun public când ”nu avem de toate” și când viețile pacienților sunt în pericol din cauza infecțiilor nosocomiale. Gândesc programe educaționale, țin copiii din medii defavorizate în școli, protejează păduri sau ce a mai rămas din ele, oferă servicii de paliație celor sunt uitați de autorități. Ajută pacienți să-și apere drepturile și să-și recâștige demnitatea, le dau o voce celor care nu sunt auziți sau sunt ignorați când vorbesc împotriva sistemului, sancționează derapajele instituțiilor publice.

Evaluează activitatea autorităților, exercitând acea presiune necesară oricărei democrații, pentru a preveni abuzul de putere al instituțiilor împotriva cetățenilor. Editează presă independentă politic.

ONG-urile sunt cele care fac România (mai) bine. Care împing reforme și care fac proiecte ce schimbă vieți. Cele care câștigă încrederea mai multor români decât un politician atunci când cere voturi. 350.000 de oameni și-au pus încrederea în inițiativa #NoiFacemUnSpital. Și nu doar încrederea, ci și banii. Au donat pentru ca România să aibă primul Spital de copii construit la standarde europene prin efortul societății civile.

Pentru Senatul României, ONG-urile sunt incomode. Poate pentru că își fac treaba prea bine. Poate pentru că au rezultate. Poate pentru că nu stau cum stă statul român. Așa că 32 de senatori au pregătit o lege care să blocheze activitatea ONG-urilor.

CUM

  • Limitează posibilitatea ONG-urilor de a da în judecată instituții/organizații atunci când încalcă legea sau drepturile cetățenilor
  • Limitează posibilitatea de asociere a cetățenilor pentru cauze comune
  • Dau ONG-urilor o sarcină imposibilă, sub sancțiunea desființării: le obligă să facă munca birocratica a ANAF și să creeze registre peste registre cu donatorii și sponsorii (date care sunt disponibile doar la ANAF)
  • Pedepsește fondatorii ONG-urilor care au curajul să nu rămână în tăcere, obligându-i să depună garanții de 1% din prejudiciul reclamat (până la 10.000 euro) și, mai grav, dacă pierd procesul să răspundă cu bunurile proprii, fără nicio limită.

Pe cine atacă senatorii?

Pe noi toți, cetățenii simpli, care vrem să avem puterea să acționăm, atunci când avem nevoie, să ne protejăm de abuzuri, să ne implicăm în comunitate, să nu stăm la mila nimănui, dar să acționăm cu solidaritate.

CE PUTEM FACE

Să le reamintim senatorilor și Parlamentului României că sunt în slujba cetățeanului și nu împotriva lui. Că legile nu se fac cu dedicație pentru a ne limita libertățile, ci pentru a ajuta România să se dezvolte. Iar o Românie nedemocratică, în care societatea civilă este redusă la tăcere sau desființată nu este o Românie care poate progresa. Și, cu siguranță, nu este o Românie în care se pot construi spitale demne de acest secol.

Scrieți-le senatorilor voștri

Pe e-mail sau pe pagina lor oficială de Facebook. Amintiți-le care este rolul lor. Spuneți-le că ONG-urile fac România (mai) bine și de aceea le cereți să retragă Proiectul de Lege Nr. 857/2022 odată pentru totdeauna!

Pentru că noi, la Dăruiește Viață, alături de 350.000 dintre voi, #NoiFacemUnSpital și schimbăm societatea în bine. Și nu vrem ca politicienii să schimbe societatea în rău, limitându-ne drepturile și libertățile.

Detalii inițiativă legislativă și senatori implicați: https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L857&an_cls=2022&fbclid=IwAR3TrQZho3dVyf7PrGcPo3s3jfDxE5YPDKp03Hg7dUQesd1goo7RVJmFGeI 

Adresele de e-mail sunt disponibile la acest link: https://www.senat.ro/FisaSenatori.aspx


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni