Prof. Dr. Rob Pieters și Centrul Prinses Máxima, parteneri internaționali pentru Spitalul Marie Curie

Prof. Dr. Rob Pieters și Centrul Prinses Máxima, parteneri internaționali pentru Spitalul Marie Curie

13 dec 2023 | 2 min
Specialiști internaționali

În 2021, împreună cu un grup de medici de la Spitalul „Marie Curie”, Carmen și Oana au avut ocazia să viziteze Centrul Prinses Máxima din Țările de Jos. Acolo s-au pus bazele unui parteneriat între cele două spitale, iar anul acesta a venit momentul ca el să fie pus în aplicare. Prof. Dr. Rob Pieters, fondatorul centrului, a vizitat Spitalul construit de Dăruiește Viață, iar începând din luna septembrie a acestui an și-a adus în sprijinul departamentului de Oncologie de la Marie Curie și o parte din echipa de la Utrecht: pe medicul oncolog Martine van Grotel și două asistente specializate, Renske Karens-van Vliet și Linda de Koning-Smits.

 

Carmen, Oana si Rob Pieters.jpg

Credit foto: Banu Ștefan

 

Visul care ne inspiră

Acum aproape 10 ani, în Țările de Jos, un medic avea un vis: să adune într-un singur oraș, într-un singur centru, cei mai mari specialiști în oncologie pediatrică din țară și acolo să trateze toți copiii olandezi bolnavi de cancer. Iar pentru a le asigura cele mai bune șanse și cel mai bun mediu, era nevoie de un spital nou. Principiul era unul simplu: „Atunci când un copil are cancer, un singur lucru primează: vindecarea” (https://www.prinsesmaximacentrum.nl/en/about-us/our-story).
 

80.000 de perfuzii de chimioterapie pe an, cu rata erorilor doar 0,00125%

Așa a luat ființă, în 2018, cea mai mare clinică de oncologie pediatrică din Europa: Centrul Prinses Máxima. În prezent, acesta tratează aproximativ 600 de cazuri noi de cancer în fiecare an, având un personal medical de aproape 1.000 de oameni. Împreună, ei pregătesc și administrează 80.000 de perfuzii de chimioterapie pe an, cu o rată a erorilor de doar 0,00125%. În plus, centrul are și o componentă importantă de cercetare: circa 500 de specialiști studiază permanent și dezvoltă noi modalități de tratament pentru copiii din întreaga lume.

 

Renske, Linda, Martine și echipa de la Oncologie

 

Parteneriatul, de la protocoale medicale la consolidarea unei echipe

Pe parcursul mai multor vizite de lucru, cei patru au avut ocazia să cunoască mai bine echipa medicală de aici și să analizeze nevoile și modul de lucru actual, pentru a contribui la crearea unui plan pentru trainingul personalului și pentru mutarea secției acolo unde #NoiFacemUnSpital. După spusele lor, ei au trecut deja prin acest proces și îi cunosc toate capcanele, așa că acum ne pot ajuta pe noi să le evităm și să fluidizăm procesul de schimbare.

Însă nu e vorba doar de atât. Timpul petrecut împreună cu echipa din România i-a apropiat, iar acum reîntâlnirile sunt însoțite de glume, de exclamații de bucurie, de întrebări despre cei de acasă și despre examenele medicilor mai tineri. Asistentele olandeze se joacă cu copiii români de pe secția de Oncologie, iar medicii țin legătura între ei pe tot parcursul lunii, prin email și videoconferințe. În plus, oncologii români au ocazia să participe online la sesiunile de tumor board de la Prinses Máxima, unde se discută cazurile cele mai complicate.

 

Renske, Linda și Gabriela Mavrodin

 

Ne dorim să le oferim copiilor cu cancer din România îngrijiri integrate și facem tot ce e necesar ca să ne atingem scopul. De data asta, e vorba despre un parteneriat cu cel mai mare centru de oncologie pediatrică din Europa – o idee îndrăzneață transformată în realitate, care acum ne inspiră și ne ajută să ne punem în aplicare propriul vis. Rămâi alături de noi și ajută-ne să creăm un campus medical la standarde europene, cu personalul adecvat instruit.

 

Credit cover photo: Banu Ștefan

Articol scris de Raluca Chifu


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni