Primul Departament de Radioterapie pentru Copii din România: tehnologiile și echipa de specialiști

Primul Departament de Radioterapie pentru Copii din România: tehnologiile și echipa de specialiști

10 feb 2021 | 3 min
Specialiști internaționali

#NoiFacemUnSpital înseamnă oameni, echipă, parteneriat. Avem alături de noi cei mai buni specialiști care pun bazele Primului Departament de Radioterapie Pediatrică din România. Prof. Dr. Saiful Huq este alături de noi în acest proces.

„Este extrem de important să fie alcătuită o echipă de profesioniști special pregătiți în utilizarea corectă și sigură a tehnologiilor, pentru a oferi radioterapie adecvată copiilor, urmând standardele de îngrijire acceptate la nivel internațional pentru diagnostice diferite.” - Prof. Dr. Mohammed Saiful Huq este Președinte Comitetului de Conducere al Asociației Americane a Fizicienilor în Medicină, Profesor și director, Divizia de Fizică Medicală, Catedra de Oncologie a Radiațiilor, Universitatea din Pittsburgh - Cancer Institute, SUA, și oferă consultanță pro bono pentru înființarea Primului Departament de Radioterapie Pediatrică.

 

Iată cum vede Prof. Dr. Saiful Huq cele mai mari provocări:

  • Selectarea tehnologiilor de ultimă generație adecvate, care vor fi utilizate pentru planificarea și livrarea radioterapiei copiilor;
  • Alcătuirea unei echipe de profesioniști special pregătiți în utilizarea corectă și sigură a tehnologiilor (medicii oncologi specializați în radioterapie, fizicieni medicali, tehnicieni, asistenți medicali oncologici, anesteziști, ingineri de service, personal IT și administratori).

 

CuSwPP7JBmHPZMJhL.avif

 

Unde vrem să ajungem:

„Infrastructura și resursele disponibile vor face din acest centru un hub academic bine cunoscut, care va atrage clinicieni, oameni de știință în domeniu, fizicieni medicali și profesioniști din alte discipline din întreaga lume. […] Acest centru va oferi oportunități pentru formarea următoarei generații de profesioniști, creând astfel următoarea generație de lideri în îngrijirea cancerului pentru copii.”- Prof. Dr. Saiful Huq

 

Etapele înființării departamentului:

  • Selectarea echipamentelor de radioterapie de ultimă generație;
  • Recrutarea echipei de profesioniști care va fi implicată în tratamentul pacienților-copii;
  • Asigurarea faptului că fiecare profesionist este bine instruit cu privire la diversele aspecte ale protocoalelor clinice, precum și în utilizarea sigură și corectă a tehnologiilor pentru a furniza radiația prescrisă dozată corect;
  • Facilitarea oportunităților de instruire pentru profesioniștii menționați mai sus în diferite unități de radioterapie avansată, de ultimă generație, din Europa;
  • Proiectarea și dezvoltarea de programe de management al calității pentru crearea unei culturi axate pe siguranță de înaltă calitate în cadrul Departamentului de Radioterapie pentru Copii.

 

Mai multe despre Prof. Dr. Saiful Huq

Dr. Huq este responsabil pentru dezvoltarea activităților științifice și gestionarea operațiunilor clinice de fizică medicală din 21 de centre de cancer din vestul Pennsylvania, SUA , un centru de cancer la Waterford, Irlanda, și unul la St. Pietro, Roma, Italia. Este certificat de Consiliul American de Radiologie în Fizică Radiologică Terapeutică și a publicat peste 130 de lucrări în reviste de specialitate.

Dr. Huq a lucrat în numeroase funcții în diferite organizații naționale și internaționale, fiind, printre altele, membru al Institutului Britanic de Fizică și al Asociației Americane a Fizicienilor în Medicină (AAPM), precum și expert în numeroase inițiative ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dezvoltând cercetări în terapia cancerului folosind radiații cu fascicul extern.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni