Oamenii Spitalului | Sunt dator să le ofer tot ce este mai bun

Oamenii Spitalului | Sunt dator să le ofer tot ce este mai bun

7 iun 2021 | 4 min
Oamenii Spitalului

O abordare directă, un spirit cu sete de cunoaștere și o dorință mare de a performa. Așa l-am perceput pe dl. doctor, așa cum toată lumea îl strigă pe doctorul Andrei Căpitănescu de la centrul de hemodializă din Spitalul „Marie S. Curie”.

Un medic tânăr, care ne-a spus care sunt lipsurile centrului și ce îmbunătățiri și cercetări ar dori să facă, cât de dificil este să lucrezi cu aparatură depășită moral și ce mult durează să schimbi o structură existentă.

 

cKryMbEgt3hkdmT3i.avif

- David și dr. Andrei Căpitănescu

 

Anual au nevoie de acest tip de tratament în centrul spitalului 10 pacienți noi.

Centrul are 11 aparate, din care doar 7 sunt funcționale. Toate aceste aparate sunt depășite moral. Centrul are nevoie de aparatură nouă care să ajute copiii ce fac hemodializă, copii legați ore în șir la aparate de filtrare a sângelui.

Brusc, în toată discuția aceasta tehnică, doctorul s-a luminat și toată seriozitatea și gravitatea chipului său au dispărut. David, un mic pacient al centrului, a venit să-și ia „la revedere” și au început o conversație prietenoasă. Părea o conversație de rutină, dar erau întrebări bine țintite cu privire la starea lui, la cât de obosit era și dacă era pregătit pentru drumul de 4 ore de întoarcere acasă cu ambulanța.

„Este unul dintre copiii permanenți ai centrului. Face hemodializă și este mai bine acum, dar crizele de epilepsie pe care încă le are necesită o atenție mare. Îl urmăresc la fiecare pas” ne spune, fără să-și dea seama, cu grijă părintească.

Se întoarce serios și continuăm discuția despre centrul de hemodializă. Am vrea să vorbim și despre copilăria sa, despre dorința de a fi doctor și de ce a ales nefrologia.

A fost inspirat în alegerea specializării de profesorii pe care i-a văzut cum abordau pacientul și de modul cum practicau diagnosticul diferențiat. Așa a început să fure cunoaștere dincolo de cursuri, de ore petrecute în săli de clasă, de manuale depășite.

A început cu nefrologia pentru adulți, unde a avut multe satisfacții, dar centrul de hemodializă pentru copii i-a oferit o provocare profesională și emoțională la care nu se aștepta.

 

ynDTGKvwtHmxAwMve.avif

 

Un impact pe care îl simte în continuare, dar care l-a ambiționat să reușească să stabilizeze copiii și să se asigure că toți primesc cel mai bun tratament până la momentul transplantului de rinichi. Pentru că acesta este scopul pe care și-l propune pentru fiecare mic pacient.

„Am un mare avantaj că funcționăm într-un spital unde copiii pot fi îngrijiți multidisciplinar. Înseamnă enorm să poți avea în același loc secțiile de ATI sau de cardiologie. Sunt dator să le ofer tot ce este mai bun.” Este mândru de colegele lui asistente și le admiră pentru modul în care reușesc să facă minuni cu pacienții.

 

3uptchJvhXzCRw6hQ.avif

- asistenta șefă Stela Jercan, Alessia, dr. Andrei Căpitănescu

 

Și vorbim din nou despre pacienți, despre Alessia, despre fetița din Medgidia, despre fetița din Craiova. Pentru ei caută soluții de transplant în București sau la Iași. Se consultă cu colegii de la centrul de dializă de la Fundeni, din alte spitale sau din alte țări. A căutat și a găsit soluții pentru a aduce școala din spital în centru și a le asigura copiilor și părinților suport psihologic.

Există chiar și soluția de a mânca o mică bucățică de ciocolată, dar contează în ce moment al zilei și sub ce tratament. Pentru că știe că asta contează pentru copii.

 

Materialul face parte din seria #oameniispitalului prin care vrem să-i cunoaștem împreună pe medicii, asistentele și infirmierele din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie S. Curie”. Cei alături de care #NoiFacemUnSpital pentru a schimba felul în care se oferă îngrijire medicală copiilor din România. Oameni ca noi, cu bune și cu rele, care și-au ales una dintre cele mai dificile, dar și mai pline de satisfacții meserii.

Pentru ei, pentru copiii cu boli grave, pentru părinții lor, #NoiFacemUnSpital.

 

Împreună putem face mai mult pentru David, Alessia și pentru copiii centrului de hemodializă. Putem să le creștem șansele la transplant printr-o hemodializă optimă, cu aparate performante care să reducă efectele secundare de întârziere a creșterii copiilor.

 

Credit foto: Enrico Brodoloni


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni