Ministerul Sănătății, ne sprijiniți pentru a salva vieți?

Ministerul Sănătății, ne sprijiniți pentru a salva vieți?

10 iul 2020 | 5 min
Sprijin pacienți / Advocacy

Cancerul nu așteaptă aprobări și nici nu respectă procedurile anevoioase, uneori chiar ilogice, create de instituțiile statului. Pentru fiecare copil bolnav de cancer, momentul diagnosticului este punctul de start într-o cursă pentru viață. Fiecare clipă, fiecare minut, fiecare zi poate aduce victoria sau înfrângerea. Pentru a câștiga timp, copiii bolnavi au nevoie de intervenții rapide, de diagnostic, de acces la tratamentul necesar la momentul necesar, inclusiv de radioterapie (necesară la peste jumătate dintre cazurile de cancer, conform Union for International Cancer Control).

Dăruiește Viață solicită Ministerului Sănătății și Ministrului Sănătății, Dl. Nelu Tătaru, sprijin pentru a câștiga timp și șanse în plus pentru copiii care se vor trata în noul Spital. Solicităm aprobarea schemei de personal a Primului Departament de Radioterapie Copii pentru a avea timp să pregătim echipa la centrele din afara țării înainte de punerea în funcțiune a aparatelor de radioterapie.

 

SITUAȚIA ACTUALĂ ÎN ROMÂNIA

În momentul de față, în spitalele de stat din România, copiii bolnavi de cancer (aprox. 500 de noi cazuri diagnosticate anual) primesc tratament radioterapeutic în centrele de adulți, acolo unde nu există personal specializat în tratarea pacientului-copil. Mai mult, copiii mai mici de zece ani, care necesită sedare (anesteziere) pe parcursul procedurii, nu au acces la acest tip de tratament, din același motiv. Practic, acestor copiii le este interzis dreptul de la lupta. Dreptul la viață.

 

ÎNFIINȚĂM PRIMUL DEPARTAMENT DE RADIOTERAPIE COPII

Pentru a oferi șanse egale la tratament tuturor copiilor bolnavi de cancer, indiferent de vârstă sau de situația materială, Dăruiește Viață înființează Primul Departament de Radioterapie Copii din România, în cadrul proiectului #NoiFacemUnSpital. Două aparate de radioterapie și o echipă de specialiști în tratarea copiilor vor deservi pacienții internați în Spitalul pe care îl construim cu sprijinul a peste 300.000 de oameni și peste 4.000 de companii.

 

BxjmnFb2GQvGtyZQN.avif

 

Pentru a putea funcționa eficient și pentru a contribui la salvarea unui număr cât mai mare de pacienți, Departamentul are nevoie de o echipă de specialiști (medici radioterapeuți, fizicieni, tehnicieni, medic și asistent anestezist, inginer IT, personal suplimentar – psiholog, asistent social, dietetician și kinetoterapeut) care să beneficieze de training de minimum un an în afara țării, la un centru specializat în radioterapie copii – conform recomandărilor IAEA (International Atomic Energy Agency). Estimăm că, recrutând specialiști, vom putea reduce acest timp la o perioadă de șase luni.

Pentru a putea demara procesul de training astfel încât Departamentul de Radioterapie să fie funcțional odată cu lansarea Spitalului este nevoie ca Ministerul Sănătății să aprobe schema aferentă de personal. Altfel vom pierde timp prețios. Vom pierde timp prețios pentru copiii care nu vor avea acces la aceste aparate, vom pierde vieți.

 

MEMORIU DEPUS LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

În acest sens, Dăruiește Viață a depus la data de 30 iunie 2020 un Memoriu la Ministerul Sănătății solicitând sprijin pentru corectarea acestei inechități sociale și pentru a putea crește șansele la viață ale copiilor bolnavi de cancer.

 

otbi2k6zcxSE7qukg.avif

 

Memoriul solicită sprijinul Ministrului Sănătății, Dl. Nelu Tătaru pentru aprobarea schemei de personal și pentru trainingul la un spital de renume din afara țării (Spitalul Agosto Gemelli din Italia). În plus, ținând cont de natura urgentă a acestei cereri, memoriul propune și o întâlnire la Spital cu Ministrul Sănătății și persoanele avizate din Ministerul Sănătății care pot găsi soluții pentru a ajuta la buna funcționare a acestui departament. Până astăzi, 10 iulie 2020, Dăruiește Viață nu a primit decât un număr de înregistrare pentru Memoriu, dar niciun alt răspuns.

 

PROCEDURA CARE NE COSTĂ VIEȚI

Conform procedurii aflate în vigoare în acest moment, Ministerul Sănătății poate aproba structura de personal, după ce Departamentul de Radioterapie primește avizul DSP. Avizul DSP este acordat în momentul în care departamentul este finalizat, ceea ce presupune deja instalarea echipamentelor de radioterapie. Ținând cont de timpul îndelungat în care se obțin aceste aprobări, la care se adaugă timpul necesar de training pentru personal estimăm că tratarea pacienților în acest departament va fi întârziată cu cel puțin șase luni, din cauza unei proceduri viciate. Practic, timp de șase luni, vom continua să le negăm copiilor mai mici de 10 ani accesul la un tratament care să-i ajute să lupte cu cancerul.

 

Domnule Ministru al Sănătății, vă adresăm rugămintea de a ne răspunde memoriului depus, de a discuta și de a găsi împreună o soluție pentru înființarea acestui Departament de Radioterapie. De acest lucru depinde viața sutelor de copii diagnosticați anual cu cancer în România. Avem această datorie față de ei și față de cei peste 300.000 de oameni care și-au pus speranța în proiectul #NoiFacemUnSpital.

În speranța unei colaborări, Dăruiește Viață vă stă la dispoziție oricând pentru mai multe detalii.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni