Diana Derewicz: „Împreună sau deloc!”

Diana Derewicz: „Împreună sau deloc!”

6 mar 2024 | 2 min

De câte ori luăm parte la întâlnirile dintre olandezii de la Centrul Prinses Máxima (cel mai mare centru de oncologie pediatrică din Europa, partenerul Spitalului Marie Curie în materie de training) și specialiștii români, suntem impresionați de prietenia care s-a format între ei și de deschiderea de care dau dovadă cu toții. Am fost curioși să aflăm cum se vede și din interior legătura lor, așa că am apelat la Diana Derewicz, medic specialist pediatru la Spitalul Marie Curie.

Dr. Derewicz a fost implicată în acest parteneriat încă de la început, fiind una dintre primele persoane din echipa română care a vizitat centrul olandez de oncologie pediatrică. Între lucrul cu studenții și cel cu pacienții, a reușit să ne spună câteva cuvinte despre colaborarea lor și planurile pe termen lung făcute împreună.

DV_credit_Banu Stefan_6022024 (101).jpg

Dr. Diana Derewicz și colega ei, medicul oncolog pediatru Ramona Cirț

Ce ne poți spune despre colaborarea voastră cu echipa de la Prinses Máxima, în general?

Cel mai important lucru este că strategiile pe care le facem împreună nu sunt doar pe termen scurt sau mediu, ci și pe termen lung, acoperind mai multe departamente. Spre exemplu, la ultima ședință comună, principalele aspecte discutate au vizat atât secția de transplant medular, cât și îmbunătățirea laboratorului de analize medicale sau a celui de anatomie patologică.

Un alt punct esențial, de data asta în ce privește planurile noastre de evoluție profesională, este subiectul fellowship-urilor. Atât Rob [n.r. Rob Pieters, directorul medical de la Prinses Máxima] cât și Martine [n.r. Martine van Grotel, medic oncolog la aceeași clinică] pun foarte mare accent pe acest plan de dezvoltare, iar pentru noi a contat enorm să vedem determinarea lor de a stabili datele concrete pentru începutul pregătirii.

Cum v-a ajutat la modul practic această colaborare, până acum?

Unul dintre punctele forte și cu cel mai mare impact pentru noi a fost schimbarea modului zilnic de lucru în secție. Practic, fiecare dintre noi știe exact activitățile care îi sunt alocate (secția, policlinica, consulturi noi) și nu intervine peste munca celorlalți colegi decât dacă este musai necesar. Simpla idee de a-ți încredința pacienții altcuiva necesită o încredere foarte mare în colegi, dar este un mod sănătos de a construi o echipă funcțională.

Atât Rob, cât și Martine au accentuat foarte mult ideea de echipă și uniformitate în modul de lucru. Deja avem aproape 3 săptămâni de când lucrăm în acest sistem și pot spune cu mâna pe inimă că este foarte util și ne oferă suficient de mult timp liber fiecăreia dintre noi pentru a face și altceva în afara lucrului cu pacienții (de exemplu, articole sau protocoale).

DV_credit_Banu Stefan_6022024 (52).jpg

Cadru din timpul unei ședințe între echipa de Oncologie de la Marie Curie și echipa de la Prinses Máxima

Ce contează cel mai mult pentru voi, din interacțiunea cu specialiștii olandezi?

Faptul că orice întrebare, orice nelămurire pe care o aveam de mai bine de jumătate de an se rezolvă în câteva secunde prin răspunsuri clare, concise, primite de la Rob și Martine. Pentru o echipă tânără și aflată la început de drum, precum cea de la Oncologie, contează enorm să existe cineva la care poți apela – cineva certificat în domeniu și cu suficientă experiență încât să te îndrume corespunzător. Și cu atât mai mult cu cât simți că totul este personalizat și că într-adevăr le pasă.

În cadrul unui masterclass de oncologie pediatrică la care am participat, Prof. Schneider spunea: „It`s networking or not working!” (echivalentul în engleză pentru „Împreună sau deloc!”)... ce-i drept, era vorba despre tumorile rare în pediatrie, dar consider că ni se potrivește perfect și în situația de față.

Cum vezi viitorul acestei colaborări?

Cu optimism și cu siguranța că, indiferent de provocările pe care le vom întâmpina în tot acest proces de tranziție, nu suntem singuri și ne putem baza pe echipa din Olanda indiferent de complexitatea problemelor: de la cele mai simple situații, care aparent nu au rezolvare în realitatea noastră, până la cele mai dificile.

Contează enorm să fim conștienți că avem acest sprijin, iar vizitele de până acum ale echipei din Olanda nu au făcut altceva decât să întărească acest lucru.

Girafa_Marie Curie_credit Banu Stefan.jpg

Sala Atrium, gazda Girafei

Asta ne dorim la Dăruiește Viață. Să le oferim medicilor din Spital să aibă cele mai bune oportunități de învățare și cele mai bune surse de inspirație. Să creem parteneriate cu clinici din străinătate și să ajungem să îmbunătățim, în final, calitatea vieții pacienților-copii din România. Pentru că despre ei este vorba.

Rămâi alături de noi și ajută-ne să le oferim medicilor români training cu ajutorul celor mai bune clinici din Europa. Donează!

Credit foto: Banu Stefan

A consemnat Raluca Chifu
 


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni