Ce înseamnă să construiești un Spital de la zero: standarde și provocări

Ce înseamnă să construiești un Spital de la zero: standarde și provocări

22 feb 2021 | 2 min
Specialiști internaționali

Un Spital ca în Vest #așaseface: cu norme, protocoale și circuite medicale corecte. #NoiFacemUnSpital are o arhitectură adaptată nevoilor pacientului, dar și ale personalului medical, astfel încât să existe un echilibru între structură și conținut, o coerență între formă și fond.

Fiecare proiect medical induce o arhitectură adaptată. Evident, un spital pentru copii are consecințe arhitecturale specifice, impuse de luarea în calcul a prezenței părinților, de coerența spațiilor. Trebuie păstrat în vedere și faptul că spațiile pot participa la vindecare, dar munca personalului este esențială. - Philippe Picard este Arhitect expert în sănătate, Grupul Egis, din Franța, și a lucrat la planul proiectului, iar acum va continua cu master-planul pentru extinderea proiectului cu a doua clădire.

 

6BBM9s9tM4zmZaXTu.avif

 

În continuare, Philippe Picard ne-a răspuns la câteva întrebări despre ce înseamnă construirea unui spital de copii:

Care sunt cele mai mari provocări în construirea unui spital de la zero, care trebuie să se integreze cu unul existent și, recent, să considere necesitatea de a adăuga o a doua clădire?

Integrarea unei noi clădiri într-un ansamblu deja existent prezintă întotdeauna dificultăți mai mici sau mai mari, după caz. Trebuie reținute câteva principii majore cum ar fi:

  • respectarea arhitecturii existente;
  • evaluarea dificultăților impuse de șantier asupra vieții din spitalul existent;
  • curajul de a constata că, dacă unul dintre principiile de mai sus nu poate fi respectat, trebuie analizată ideea de a construi un spital complet nou în alt loc.

Au existat provocări în adaptarea standardelor internaționale la cele românești (legi, reguli, reglementări) și dacă da, cum ați reușit să le depășiți?

Cea mai mare dificultate în numeroase țări este existența normelor arhitecturale depășite - în zilele noastre, bolile și tratamentele sunt aceleași în toate țările. Și, indiferent de zonă, spațiile necesare îngrijirii pacienților trebuie să fie corespunzătoare.

În ce fel este special acest proiect?

Deoarece pentru România este cu siguranță prima etapă a reformării îngrijirilor pediatrice și, mai ales, a celor oncologice, și poate constitui un exemplu. Pentru noi, participarea înseamnă să contribuim cu experiența noastră și să așezăm propria noastră cărămidă, dar și să ajutăm asociația Dăruiește Viață în realizarea acestui proiect.

 

Vrei să construiești alături de noi un model de excelență în oncologia pediatrică românească?

Fii parte din echipa #NoiFacemUnSpital și vei putea lucra cu cele mai performante echipamente medicale, recomandate de specialiști.

Vezi mai multe detalii despre recrutare aici.

 

Credit Cover Photo: Enrico Brodoloni


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni