Ce face un specialist în somnologie pediatrică?

Ce face un specialist în somnologie pediatrică?

11 noi 2022 | 5 min
Specialiști internaționali

În schimbul de experiență organizat în parteneriat cu Spitalul Carmel din Haifa, Israel, am întâlnit specialiști extraordinari și, mai mult decât atât, oameni implicați și pasionați de profesia lor. Am avut ocazia de a-l cunoaște pe domnul Prof. dr. Giora Pillar, Șeful departamentului de pediatrie, cu o subspecializare în somnologie.

 

q5ueQscHx3o48YtP6.avif

Sursa foto: [Technion – Israel Institute of Technology]

 

„Am descoperit o lume fermecătoare, care mi-a atras interesul atât clinic, cât și științific.” Prof. dr. Giora Pillar

Cu ce se ocupă, mai exact? De ce și-a ales un astfel de domeniu? Cum vede colaborarea cu medicii de la Spitalul Marie Curie? Prof. dr. Giora Pillar ne-a povestit cu entuziasm mai multe detalii în interviul de mai jos.

Cum vi s-au părut discuțiile cu medicii români?

Discuțiile au fost foarte specializate din toate punctele de vedere; calitatea clinică a fost ridicată, am făcut schimb de gânduri și inițiative cu privire la cercetare și un brainstorming extrem de util. Niște discuții fantastice și de înaltă calitate!

Cum vedeți această colaborare în viitor?

Susțin extinderea acestor colaborări! Ambele laturi profită de pe urma acestor ședințe de brainstorming și a discuțiilor deschise. Avem de gând să trimitem grupuri de la spitalul Carmel la Spitalul Marie Curie ca să învețe și să studieze cum se fac lucrurile la voi și ne dorim ca și alte grupuri de la Marie Curie să ne viziteze. Ar fi fantastic și dacă am putea iniția cercetări clinice în comun între cele două centre!

 

mgcyrjELgHMoZ3p2i.avif

 

De 8 ani sunteți directorul departamentului de pediatrie de la Spitalul Carmel. Cum s-au schimbat lucrurile în acești 8 ani?

În ultimii ani, tot mai multe servicii de subspecialități au fost deschise și aprobate pentru procese specializate. S-a deschis și s-a extins o secțiune pentru spitalizările de zi și foarte mulți pediatri cu diverse subspecialități s-au alăturat echipei noastre (pe mulți i-ați văzut în timpul vizitei voastre).

Ce planuri aveți pentru viitor?

Vrem să continuăm să ne extindem, să deschidem o unitate de ATI pediatrică, săli de cateterizare cardiacă sau, poate, să mergem și spre alte domenii, precum dializa. În plus, promovăm îngrijirile la domiciliu și spitalizarea la domiciliu (sub supravegherea Dr. Mohamad Hamad Saied).

Cu ce se ocupă un specialist în somnologie?

Somnologia pediatrică este subspecialitatea mea. :) Mi-am făcut specializarea la Universitatea Harvard din Boston și am trecut examenul de la Comitetul American pentru Medicina Somnului. Nu, nu urmăresc copiii cum dorm… Clinica include un departament ambulatoriu și studii de laborator. La clinică, mă întâlnesc cu familiile unor copii cu tulburări de somn, precum apneea de somn, insomnia, parasomnii, anormalități circadiene, somnambulism, enurezis, coșmaruri, narcolepsie, tulburări de mișcare și tot felul de afecțiuni. În laborator, facem polisomnografii (studii asupra somnului) pentru a pune diagnostice corecte.

De ce ați ales această specialitate?

Am ales această subspecialitate pentru că mi s-a părut un domeniu fascinant. Am început doar cu cercetări pe această temă (în cadrul doctoratului), dar apoi am trecut la munca clinică și am descoperit o lume fermecătoare, care mi-a atras interesul atât clinic, cât și științific.

Cum arată activitatea de fiecare zi a unui specialist în somnologie?

Consult pacienți la clinică, pun diagnostice și tratez copiii în funcție de tulburări, evaluez și realizez studii asupra somnului și generez materiale de cercetare.

Ce credeți că ar trebui să știe oamenii din România despre departamentul de pediatrie de la Spitalul Carmel?

M-aș bucura mult ca oamenii din România să știe că Centrul medical Carmel are o divizie de pediatrie impresionantă și excepțională, cu multe subspecialități, iar unii dintre pediatrii responsabili sunt lideri mondiali în domeniile lor. Încurajez colaborarea cu România. Ne va face plăcere să ne implicăm, să discutăm cazurile și afecțiunile complexe și să generăm cercetări împreună. Multe familii din România au rude sau prieteni în Israel, iar spitalul nostru și specialiștii noștri le pot fi de ajutor.

 

WPtm8sPQ4CHs6TynZ.avif

 

M-aș bucura, de asemenea, ca oamenii din România să știe că personalul nostru a făcut descoperiri foarte importante în domenii precum Tulburarea de Mișcare Ritmică la copii, trecând de la studii de laborator la studii realizate acasă, și alte descoperiri în domeniul sindromului de colon iritabil la copii, al vaccinurilor, al tratamentelor biologice pentru nou-născuți sau al fibrozei chistice. Ne dorim foarte mult să generăm conexiuni strânse între spital și medicina pediatrică din comunitate.

 

#NoiFacemUnSpital este mai mult decât o clădire. Înseamnă tratament la cele mai înalte standarde. Pentru a le atinge, încurajăm și susținem parteneriatele internaționale și schimburile de experiență. Ne poți sprijini pentru a continua dezvoltarea profesională a cadrelor medicale de la Spitalul Marie Curie.


Donează pentru o șansă la viață

lei = 10 acțiuni