• en
  • fr
  • ro

Blog

25 de milioane de oameni sunt donatori de celule stem. 20.000 sunt romani. Cum puteti deveni donatori

donare sange

 

Numărul potențialilor donatori înscriși în Registrele Internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a ajuns la 25 de milioane, oferind speranță tuturor pacienților bolnavi de cancer de sânge aflați în cautarea unui donator. Dintre aceștia, 20.000 sunt români. Pentru prima dată, Registrul din Romania a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator român pentru un pacient internațional.

De la începerea activității Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, în centrele de transplant medular din România au fost realizate 56 transplanturi de CSH de la donatori neînruditi, dintre care doi donatori sunt din registrul din România. „Cele 56 de transplanturi au fost realizate în urmatoarele centre de transplant medular: 41 la – Institutul Clinic Fundeni Bucuresti (din care 11 – în 2013; 21 – în 2014 și 9 – in 2015), 10 la Spitalul Louis Țurcanu Timisoara (din care 3 – în 2013 și 7 – în 2014), 5 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mures (din care 3 – în 2013 și 2 – în 2014)”, ne-a declarat dr. Aurora Dragomiristeanu, Director General al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Atât la Institutul Clinic Fundeni, cât si la Timișoara, Asociația Dăruiește Viață a investit în realizarea de camere sterile: 800.000 de euro la Fundeni (în zece camere sterile, banca de celule stem, camere sterile) și 1,1 milioane de euro la Timișoara (proiect care a inclus pe langa 3 camere sterile și banca de celule stem, dotarea unei secții de Terapie Intensivă etc).  

În 2014, peste 225.000 de cereri de căutare au fost onorate pentru pacienții care aveau nevoie de transplant de CSH. În prezent, se realizează zilnic aproximativ 60 de transplanturi cu CSH provenind de la donatori neînrudiți, dintre care 22 de grefe de CSH sunt transportate în altă țară pentru a fi transplantate. Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este un registru mic: până la începutul lunii martie 2015 s-au înscris un număr de 20.570 donatori de CSH, dintre care aproape jumătate, 8.967 donatori, sunt deja testați HLA. Baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorită interconectării cu alte registre internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor – Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni).

Cei care doresc să devină donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Telekom România, ne pot scrie un mesaj accesând http://www.registru-celule-stem.ro/contact sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem (http://www.registru-celule-stem.ro/implicate/CentreleDonatorilordeCSH).

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și reprezintă o nouă șansă la viață.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
25.03.2015 Nu sunt comentarii

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.